Pet dana besplatnih preventivnih pregleda

05. novembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje, Zdravlje

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug” kreće u susret Svetskom danu osoba sa dijabetesom, još jednom će građanima upriličiti akciju besplatne provere zdravstvenog stanja.

Pomenuti praznik obeležava se 14. novembra, a akcija će početi malo ranije, 8. istog meseca i trajaće do 12. novembar. U tom periodu u prostorijama “Plavog kruga”, ulica Sonje Marinković 18a, svako ko dođe moći će da očekuje preglede: nivo šećera u krvi, merenje krvnog pritiska, pulsoksimetrija, merenje telesne težine i visine, a biće moguće konsultacije i savetovanje sa lekarom. Vrata “Plavog kruga” će tih dana biti otvorena od 17.00 do 20.00 časova.

Aktivisti ovog društva pozivaju građane da iskoriste priliku da jednostavno i brzo provere neke od najosnovnijih parametara zdravstvenog stanja i upoznaju se na koji način, kroz ishranu i fizičku aktivnost, mogu pomoći svom organizmu.

Svetski dan osoba sa dijabetesom ima za cilj širenje svesti o šećernoj bolesti, ceo mesec biće u znaku dijabetesa, raznim akcijamaće se edukovti narod o ovoj sve rasprostranjenijoj bolesti koja pogađa sve uzraste i sva društva. 14. novembar je uzet kao datum obeležavanja dijabetesa u znak poštovanja i sećanja na Frederika Bantinga koji je zajedno sa Čarlsom Bestom. Džonom Džejmsom i Rikardom Meklodom došao do otkrića insulina, koji je pomogao osobama sa dijabetesom da poboljšaju i produže svoj život.

Ovaj datum se obeležava od 1991. godine, kad su Svetska dijabetes federacija i Svetska zdravstvena organizacija proglasili dan dijabetesa, kao odgovor na rastuću populaciju ljudi koji žive sa ovom bolešću. Ovog 14. novembra proslavlja se i jubilej 30 godina obeležavanja tog dana.

Facebook Komentari