Predsednik Opštine predstavio je potencijale Srbobrana privrednicima u Sloveniji

04. novembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Predstavnici 40 odabranih srpskih opština i gradova razgovaralo je juče u Ljubljani sa predstavnicima slovenačkih kompanija zainteresovanih za ulaganje i poslovanje u Srbiji. Priliku da predstavi mogućnosti i prednosti ulaganja u Srbobran, dobio je i Radivoj Debeljački, predsednik opštine, koji boravak u Sloveniji koristi za uspostavljanje prvih kontakata i promociju lokalne samouprave koju predstavlja.

U okviru privrednog skupa u organizaciji Srbsko-slovenačkog poslovnog kluba, Gospodarske zbornice Slovenije i Stalne konferencije gradova i opština – SKGO, Srbobran je dobio vrednu priliku da predstavi svoje privredne potencijale i da sve učesnike bliže upozna sa karakteristikama opštine, stavljajući akcenat na slobodne radne zone i potencijale u poljoprivredi, najznačajnijoj privrednoj grani. Uz brojne, uspešne slovenačke privrednike, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade Srbije u Sloveniji, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i predsednici Saveza Srba Slovenije.

“Radi se o veoma značajnoj poseti Sloveniji, u kojoj smo imali priliku da u ime svih naših građana predstavimo opštinu Srbobran i njene potencijale. Moj prvi utisak je da smo skrenuli pažnju prisutnih privrednika, posebno u delu kada smo govorili o poljoprivrednim kapacitetima i razvoju prerade u povrtarstvu. Srbija i Slovenija ostvaruju intenzivnu ekonomsku saradnju, a to se u velikoj meri odnosi i na AP Vojvodinu, s obzirom da je upravo naš region najzastupljeniji u tim privrednim aktivnostima.

Predstavili smo i slobodne parcele u radnim zonama, u koje je opština Srbobran u prethodnih godinu dana ulagala značajna sredstva, pre svega se to odnosi na putnu infrastrukturu, jer bez dobrih uslova nije moguće privući ozbiljnu investiciju u našu sredinu. Veoma smo zadovoljni činjenicom da je u prethodnih godinu u Srbobranu počeo sa radom pogon nemačke kompanije ‘Alutek’, koja u ovom trenutku ima oko 60 zaposlenih, sa tendencijom daljeg razvoja, što dovoljno govori da Srbobran postaje interesantno mesto za nova privredna ulaganja. Veliku zahvalnost dugujemo Ambasadi Republike Srbije u Sloveniji, Njenoj Ekselenciji ambasadorki Zorani Vlatković, kao i Crkvenoj opštini Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani, čija podrška i gostoprimstvo nam je veoma značilo”, ocenio je posetu Sloveniji Debeljački.

Inače, kako je prenela Gospodarska zbornica Slovenije, učesnicima skupa obratio se i počasni konzul Republike Srbije u Sloveniji Tomaž Kavčič, koji kao ključnu prednost istakao kontakt i most između Istoka i Zapada i stabilnost Srbije. “Titulu regionalnog šampiona u privlačenju stranih investicija osvaja Srbija, koja ove godine očekuje privredni rast od sedam odsto, pošto je prošle godine dobila čak 69 odsto svih stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je aktivno oko 400 slovenačkih poslovnih investitora, a ukupna vrednost njihovih ulaganja prelazi milijardu evra. Sistem podsticaja i subvencija u Srbiji je promišljen, izgradnja saobraćajne i druge infrastrukture je brza i obimna, a sve više se ističe da će glavna konkurentska prednost u budućnosti biti pristup i dostupnost odgovarajuće kvalifikovane radne snage, što zahteva ulaganja u obrazovanje”, saopšteno je iz Gospodarske zbornice Slovenije.

Uz sastanke sa privrednicima, do kojih je opština Srbobran došla, delegacija lokalne samouprave koju uz predsednika opštine Radivoja Debeljačkog čini i Miloš Jovanović, direktor JKP “Graditelj”, bila je i gost Srpske pravoslavne crkve – Crkvene opštine Ljubljana. Debeljački i Jovanović su posetu iskoristili i da posete Parohijski dom u Ljubljani, gde je otvorena izložba starih srpskih časopisa, ručno pisanih na bojnim poljima za vreme Prvog svetskog rata od strane srpskih vojnika. Izložbu je otvorila Njena Ekselencija Zorana Vlatković, ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji.

Facebook Komentari