Godišnja izložba RUKE SPASA u drugačijem ambijentu

31. oktobar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje

Jednom godišnje Udruženje “Ruka spasa” organizuje izložbu na kojoj prikaže ručne radove nastale u prethodnom periodu, ali i podnese izveštaj o svojim aktivnostima u tom periodu. Sinoć je u sedištu udruženja, podrumu Narodne biblioteke, održano otvaranje jedne takve izložbe, s tim da je glavni povod bio malo drugačiji.

Kako Srbobran i dalje nema stalnu muzejsku postavku, a poslednjih godina se priča da bi mogla nastati, “Ruka spasa” je pošla u susret toj ideji i oformila skrumnu izložbu, koju ima nameru da obogati.

Na otvaranju izložbe, pred nekoliko desetina posetilaca, govorila je predsednica udruženja domaćina, gospođa Savka Lazić, koja je prisutnima poželela dobrodošlicu. “Pre svega moram da se zahvalim mojim vrednim ženama iz udruženja, jer bez njih, njihovog rada i zalaganja ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Okupile smo se oko ‘Ruke spasa’ još 2014. godine, a jedna od naših želja bila je da očuvamo kulturu i tradiciju prostora u kome živimo. Večerašnja izložba posvećena je tom aspektu našeg rada. Prikupili smo određenu količinu predmeta koji su odavno zabarovljeni a svedoče životu kakav se nekada vodio u Srbobranu.

Kako naša opština nema svoj muzej, mi smo odlučile da za početak ovaj prostor pretvorimo u stalnu postavku koju će moći da obiđu svi koji to žele, a kada se osnuje pravi muzej mi ćemo rado sve prikupljene predmete predati toj novoj ustanovi na čuvanje. Ovom prilikom pozivam sve naša građane koji u svom posedu imaju značajne stare predmete, nameštaj, nošnje ili već nešto što ima istorijsku vrednost, da to donesu u naše udruženje. Najbolje bi bilo ukoliko su u mogućnosti da to poklone kako bi postalo deo muzeja, ali bi nam bilo od koristi i da daju na čuvanje uz revers”, navodi Savka Lazić. U lično ime i u ime udruženja koje vodi, ona poručuje da će se o predatim predmetima brinuti sa najvećom pažnjom, jer je namera da oni traju dugo na radost svih budućih posetilaca koji će doći da obiđu izložbu. Kako slogan ove izložbe i poručuje: “Ne zaboravimo prošlost, sačuvajmo sadašnjost”.

Savka se zahvalila lokalnoj samoupravi bez čije podrške “Ruka spasa” ne bi mogla da organizuje svoje akcije, ali je takođe pomenula i Pokrajinski fond za izbegla, prognana i raseljena lica, sa kojim postoji odlična saradnja. Srbobran kao multikulturalna sredina ima bogatu istoriju i potrebno je prikazati sve prisutne nacionalnosti i njihov doprinos razvoju južne Bačke.

Ni jedna izložba “Ruke spasa” nije protekla bez gurmanskih đakonija, a tako je bilo i sinoć. Brojne članice udruženja potrudile su se još jednom da doživljaj davnog vremena upotpune i ukusi koji mu pripadaju. Pored toga za sve posetioce su napravile i suvenire inspirisane pomenutom tematikom, kako bi ih podsećali na ovo prijatno veče u domu “Ruke spasa”.

Ukoliko se neko odluči da kolekciji predmeta doda i neki svoj, prvo neka telefonom kontaktira Savku Lazić na broj: 062 319 310. Takođe predmeti se u podrum Narodne biblioteke mogu doneti  svakog četvrtka od 18.00 do 20.00 časova.

Facebook Komentari