Obeležen je Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

28. oktobar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Trgovina ljudima nije iskorenjena ni danas, na žalost svedoci smo da se i u Srbiji svake godine otkriju novi slučajevi, zbog čega ova tema treba da je aktuelna cele godine, a ne samo krajem oktobra.

U Srbiji je tokom prošle godine zvanično identifikovano 59 žrtava trgovine ljudima, od čega 24 dece – 16 devojčica i osam dečaka. U prvih devet meseci ove godine zvanično su identifikovane 34 žrtve, među kojima je deset devojčica. Razmere ovog problema dovele su do aktivnijeg učešća Crvenog krsta u edukativnoj kampanji namnjenoj deci i mladima, kao najčešćim žrtvama.

Srbobranska organizacija Crvenog krsta planirala je za Dan borbe protiv trgovine ljudima u Evropi, niz predavanja u lokalnim školama. Usled nepovoljnih epidemioloških uslova predavanja su prvo bila odložena, a zatim se od njih moralo i odustati, te su se aktivisti lokalne humanitarne organizacije upustili u akciju edukacije i informisanja građana na ulici.

Na dobro poznatoj lokaciji, ispred kancelarije Crvenog krsta u Srbobranu, postavljen je štand sa kog su volonteri delovali, a prolaznicima su deljeni ekukativni materijali koji opširnije govore o problemu trgovine ljudima.

“Trgovina ljudima je problem celog našeg društva i neće nestati dok se celo društvo ne udruži i poradi na njegovom iskorenjivanju. Svaki čovek ima pravo na slobodu, ropstvo je jedan od najgorih zločina protiv čovečnosti i uz to je globalni fenomen. Postoje brojni oblici trgovine ljudima, a kriminalci konstantno pronalaze nove načine za eksploataciju ljudi kako bi zaradili novac, bez obzira na to kakve će posledice ostaviti po žrtvu. Ovo je tema o kojoj treba da se razgovara kako bi smo je bili svesni, a pogotovo je bitno da o njoj edukujemo nadolazeće generacije”, kategoričan je Goran Radovanović, sekretar Crvenog krsta u Srbobranu, ujedno i naš sagovornik na ovu temu.

 

Facebook Komentari