Više domaćih amaterskih slikara izabrano je za Zonsku smotru na nivou pokrajine

22. oktobar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Zonska smotra namenjena likovnim umetnicima amaterima, sa prostora opština: Bačka Palanka, Vrbas, Bečej, Srbobran i grad Novi Sad, održana je sinoć u Galeriji Doma kulture, gde se na svečanosti otvaranja izložbe moglo saznati i čiji su to radovi izabrani za smotru na nivou Vojvodine, koja će 7. novembra biti održana u Novom Bečeju.

Srbobran je svake jeseni tradicionalni domaćin ovih izložbi, i ova sinoćna privukla je mnogo znatiželjnih lica, kako samih autora sa prostora južne Bačke, tako i drugih poštovalaca likovnog načina izražavanja. Dobrodošlicu svim posetiocima poželela je Sonja Stojnović, direktorica Ustanove kulture u opštini domaćina:

“Zonska smotra se u Srbobranu održava od 2007. godine, u organizaciji Saveza za umetničko stvaralaštvo amatera Vojvodine i Doma kulture Srbobran. Hvala vam što ste i večeras sa nama u tako velikom broju. Lepo je videti na jednoj umetničkoj izložbi toliko publike, želim vam da uživate u prelepim likovnim radovima koji su večeras izloženi”, rekla je Stojnović, naposletku poželevši da im veče u Srbobranu protekne u najlepšem raspoloženju.

Sonja je reč zatim ustupila Savi Mučibabić, predsedniku žirija Zonske smotre, koji je sa zadovoljstvom konstatovao i sa prisutnima podelio informaciju, da u Vojvodini postoji više od 250 hiljada amaterskih slikara.

“Gotovo da nema mesta u pokrajini bez amaterskih umetnika, ne samo slikara, tako da se slobodno može reći da je amaterizam baza naše kulture. Nažalost, ta realnost nije još došla do onih koji treba da je čuju, ali ima pomaka. Polako se menja svest, nova ministarka je najavila izmene zakona o kulturi, koji će po njenom čvrstom obećanju, amaterskim stvaraocim dati mesto koje zaslužuju.

Ovogodišnji selektor Smotre, Mile Ignjatović, ima puno razumevanje za amaterizam i daje jednak tretman i pažnju radovima nebitno ko je autor. Ove godine je izabrano malo više radova, za razliku od prethodnog selektora Save koji je bio strožiji, Mile je birao sva dela u kojima je prepoznao izražen kvalitet”, pojasnio je ovogodišnje norme za izbor radova gospodin Mučibabić. On je izrazio nadu da će kritički odnos, i čak potcenjivanje, koje profesionalci imaju prema amaterskim slikarima, u budućnosti nestati, jer po kvalitetu slika i vladanja tehnikama amateri toliko napreduju da često nema razlike između njih i nekih akademskih slikara.

Sa ovim se složio i selektor Ignjatović. On je prilično čvrst u stavu da se mora dati prostora amaterima i da je potrebna njihova afirmacija, jer je kvalitet tih dela izuzetno visok. “Amaterizam je postao kulturni pokret građanstva, i niko više nema prava da to nipodaštava. Umetnost je stvar duha, definiše je talenat i zato nikako ne može biti privilegija isključivo umetnika koji su znanje stekli u srednjim umetnikim školama i akademijama. Svoj talenat mogu i treba da ispoljavaju svi koji za tim osećaju potrebu, veći broj stvaralaca srazmerno podiže kvalitet umetnosti i povećava kulturno bogatstvo naroda.

Bio sam na izložbama gde su izlagali zajedno akademski slikari i amateri, i lično mogu da posvedočim da nisam bio siguran koje slike pripadaju kojoj grupi stvaralaca. Tanka je linija između, bar kad su u pitanju talentovani ljudi koji barataju tehnikama”. Ignjatović je takođe rekao, da je pri izboru radova koji će proći na Pokrajinsku smotru, vodio računa da postoji tematska raznovrsnost i naravno ona koja se tiče tehnika. Iako je izabrao veliki broj dela, neka su morala biti odbijena, ali to nikako ne treba njihove tvorce da obeshrabri. Kako kaže, reč je o njegovom ličnom afinitetu, mišljenju, i moguće je da bi neki drugi selektor na tom mestu doneo drugačije odluke. Većina pristiglih radova su kvalitetni i bilo je vrlo teško odlučiti koji će biti izabran a koji ne. Odlučivale su nijanse.

Nada Šarčev je recitovanjem stihova Desanke Maksimović ulepšala program svečanog otvaranja izložbe Zonske smotre, na kojoj su među umetnicima sa teritorije opštine Srbobran izabrani, kao najbolji predstavnici: Маја Pavlović – Leah, Dušica Krajinović, Ivana Nićin, Angela Jović Zeremski, Marija Jojin, Tanja Većkalov i Аngelina Lenka Dinjaški.

Facebook Komentari