Polaganjem cveća obeležen je Dan oslobođenja Turije i Nadalja

22. oktobar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Danas je u Turiji i Nadalju, polaganjem venaca kod spomenika u oba sela, obeležena 77. godišnjica oslobođenja od okupacije u Drugom svetskom ratu. Nakon Srbobrana 19. oktobra, samo 3 dana kasnije oslobođena je cela teritorija današnje opštine.

U pomenutom ratu, kao uostalom i u poslednjem, sva 3 naselja položila su ljudske žrtve za slobodu. Njima su se danas poklonile delegacije: Opštine Srbobran na čelu se predsednikom Radivojem Debeljačkim, takođe su to učinili predstavnici SUBNOR Srbobran, nekolicina članova kao i predsednici Saveta MZ Turija i MZ Nadalj.

U Turiji su cveće pod spomenik Petru Drapšinu položili i đaci nižih razreda Osnovne škole koja nosi ime slavnog generala Narodnooslobodilačkog rata. Sem što je svako dete donelo po bugetić cveća, učenici ove škole su horski otpevali državnu himnu “Bože pravde”, kao svoj doprinos obeležavanju važnog datuma za selo u kome odrastaju.

Povodom današnjeg praznika nekoliko reči uputio je predsednik Debeljački: “Prošlo je 77 godina od oslobođenja Turije i Nadalja i naša je obaveza da se još jednom prisetimo ovih važnih datuma i odamo počast i iskažemo duboko poštovanje prema svim ljudima koji su sebe žrtvovali da bismo mi danas živeli slobodno, da bismo mogli da gradimo budućnost i čuvamo sve ono što su nam ostavili u nasledstvo. Naša deca imaju pred sobom period mira i nadam da će trajati večno. Svaki put kada dođe sloboda misao onih koji su je ostvarili je da će trajati večno, a mi ćemo činiti sve da to tako i bude.

Opština Srbobran se ponosi svojom istorijskom prošlošću, ponosi se svojom multikulturalnošću, a naša je obaveza da sve to negujemo sa posebnom pažnjom. Kult sećanja i očuvanje svih istorijskih činjenica, podsećanje na ono što je istina, ne sme se ugroziti, jer smo svedoci da fašizam nije iskorenjen. Postoje delovi društva koji smatraju da je fašizam pojava koja može da se toleriše, i treba da se zna da nikada nećemo dozvoliti tako nešto i borićemo se da bude trajno iskorenjen. Još jednom iskazujemo veliko poštovanje prema palim borcima i žrtvama fažizma i nacizma, kao i svim žrtvama iz ratnih sukoba koji su zadesili naš narod tokom devedestih godina. Nažalost, i Nadalj, i Turija, i Srbobran imali su žrtve i u poslednjim ratovima i njima, takođe, iskazujemo poštovanje na ovaj veliki datum”, rekao je Radivoj Debeljački nakon polaganja venaca u Turiji i Nadalju.

 

Facebook Komentari