Već 77 godina zahvaljujemo se hrabrim precima

19. oktobra 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Velikim narodnim skupom na Trgu slobode obeležena je 77. godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu, ujedno i Dan opštine Srbobran. Svečanim polaganjem venaca brojnih delegacija, kao i prigodnim rečima i stihovima odata je pošta znanim i neznanim herojima rata.

Polučasovni program došli su da isprate brojni građani, predstavnici lokalnih organizacija, lokalne samouprave, kao i gosti iz pokrajine. Prvi su venac podno spomenika u parku položili predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački, zamenica predsednika Milica Zarić, i predsednica SO Srbobran Milena Alargić.

Zatim su isto učinili: Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i zamenik sekretara Radivoj Paroški, potom načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, predstavnici lokalne organizacije SUBNOR-a, URVI Srbobran, Udruženje boraca ratova 1991.-1999. godine „Hrabri borci“, lokalni odbor Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke kao i odbor Socijalističke partije Srbije.

Nakon kartkog recitala, koji su na Trgu slobode izveli đaci OŠ „Vuk Karadžić“, okupljenima se u ime srbobranske organizacije SUBNOR-a, obratila Vesna Vasić. „Danas obeležavamo 77 godina od oslobođenja Srbobrana, zbog mladih naraštaja da se podsetimo da su jedinice NOB-a, tačnije II Šajkaški odred, zajedno sa jedinicama Crvene armije, u ranu zoru 19. oktobra iz pravca Starog Bečeja oslobodili Srbobran, dok su Turija i Nadalj oslobođeni 22. oktobra. U tim danima borbe za Srbobran, uz naše građane, poginulo je i više pripadnika Crvene armije. Takođe, sećamo se žrtva ratova devedestih godina i vandalskog bombardovanja 1999. godine. Služeći zavetima predaka SUBNOR-a, Srbobran ostaje dosledan borbi za pravdu i borbu protiv fašizma i čuvanju istine, a istina je da je tokom Drugog svetskog rata živote izgubilo više od 50 miliona ljudi, da je to najmračniji period čovečanstva.

Čuvajući istinu o tom periodu sprečavamo da se tako nešto opet dogodi. Mi predstavnici SUBNOR-a imamo izuzetno poštovanje prema svima zbog kojih smo danas ovde i koji su svoje živote položili na oltar slobode. Među nama ima živih učesnika, Ljubomir Pavkov i Mladen Nićin, koji nam sa puno žara pričaju o borbama za slobodu, uz puno ljubavi prema svim čuvarima naše tradicije koji ne dozvoljavaju da zaborav pobedi, to je zalog za život koji živimo. Na ovom mestu danas se sećamo svih znanih i neznanih i njihovog junaštva, nikada ne smemo zaboraviti kolika je njihova ljubav prema otadžbini, njihovu snagu i borbu za slobodu. Slava svim borcima junacima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, u borbi protiv okupatora, a posebno slava svima onima koji su učestvovali u oslobađanju države. Nek počivaju u miru, neka im je večna hvala i slava“, emotivno je govorila gospođa Vasić.

Praznik je svojim sugrađanima čestitao i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački. „Poštovane građanke i građani opštine Srbobran, poštovani Pokrajinski sekretaru za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, poštovani zameniče sekretara, poštovani pomoćniku sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, poštovani načelniče Južnobačkog upravnog okruga, časni oci, predstavnici opština, direktori javnih ustanova i preduzeća, predstavnici boračkih organizacija, dragi moji saradnici i prijatelji.

Dan oslobođenja za našu opštinu predstavlja sećanje na naše pretke koji su sebe žrtvovali da bi mi danas bili slobodni. Predstavlja simbol pobede dobra nad najvećim zlom koje je čovečanstvo, nažalost, upoznalo. Ovakvi datumi prilika su i da odamo počast svim antifašistima i njihovoj borbi, ali i mogućnost da se glasno ponovi da razni pokušaji menjanja istorije, umanjivanje i opravdavanje zločina koji su počinjeni nad svim nevinim žrtvama, ne smemo dozvoliti. Svojim porukama danas, doprinosom u negovanju kulture sećanja, neprestanim ponavljanjem istine i obrazovanjem, moramo dati doprinos u borbi da fašizam bude iskorenjen i da se, u bilo kom obliku, nikada i nigde ne vrati. To dugujemo onima koji su dali svoj život da bi mi danas imali priliku da živimo slobodno, da stvaramo budućnost za našu decu, da verujemo u prave životne vrednosti koje neguju društvo u kome želimo da živimo.

Uvek i na svakom mestu, mi Srbobranci umemo da istaknemo našu slavnu istorijsku prošlost kojoj pripada i činjenica da je štab nadaleko čuvenog maršala Tolbuhina, upravo ovde bio, u kući Kaćanskih, gde su se pripremale poslednje odluke za dalje borbe koje su takođe odnele mnogo žrtava, pre nego što je i konačno došlo oslobođenje od okupatora. Tako su Srbobranci učestvovali i u borbama na Sremskom frontu, iako je mesto u kome su živeli, gde su bile njihove porodice, najmiliji, već dočekalo oslobođenje. Želja za slobodom ipak je za mnoge bila jača od svega, iako su već tada znali da se neki od njih nikada više neće vratiti. Na Dan oslobođenja prilika je da se setimo i velikog broja dobrovoljaca koji su za svoju zemlju položili živote učestvujući i u drugim ratnim sukobima, boreći se ne samo da oslobode mesta u kome su živeli, već i za narod koji su štitili, ne prezajući od bilo čega. Pred njima mi danas stojimo, njima odajemo pijetet i iskazujemo neizmernu zahvalnost za žrtvu koju su poneli, jer je njihova zasluga nemerljiva.

Ipak, svojim primerom, na nas su preneli duh patriotizma, želju za neprestanom borbom za boljitak i nadu da se vremena koja su oni nosili na svojim plećima, više neće vratiti. Mir nema alternativu, u to ime, Srbobran se ponosi i svojom multikulturalnošću koja ga krasi, razumevanjem različitosti i negovanjem vrednosti koje su stvorile životno okruženje u kome svi imamo jednake mogućnosti, ne selektujući bilo koga po tome koje je vere ili narodnosti, već po ljudskosti koju iskazuje. Dragi moji sugrađani, čestitam vam Dan oslobođenja u nadi da će ovaj datum ostati večno upamćen kao simbol težnje za slobodom, jer je na nama zadatak da dalje prenosimo poruke generacijama koje dolaze, čuvajući sećanje na one koji su se nesebično žrtvovali za sve nas. Važno je razumeti svoju prošlost, da bi znali kako da živimo u sadašnjosti i na koji način graditi budućnost. Živela sloboda! Živela Srbija“, glasno je rekao Radivoj Debeljački.

Ovim je protokl u parku bio završen, te su okupljeni pozvani da dođu u salu Skupštine Opštine Srbobran, gde je u 11.00 časova počinjala svečana sednica ovog tela, na kojoj su dodeljena priznanja najzaslužnijim pojedincima i organizacijama u lokalnoj zajednici, za prethodnu godinu.

Facebook Komentari