Srbobran je umetnicima nepresušna inspiracija

18. oktobar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Likovni radovi posvećeni Srbobranu, nastali na likovnoj koloniji “Srbobran – gospodska varoš”, večeras su u Domu kulture predstavljeni publici, objedinjeni u izložbi koju je svečano otvorio predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački.

Direktorica Ustanove za kulturu u Srbobranu, Sonja Stojnović, bila je moderator galerijske večeri, pozdravila je brojnu publiku i poželela im da uživaju u slikama prelepe nam varoši. “Ideja izložbe je da se neki stari sjaj Srbobrana oživi na slikarskom platnu, slike su poklon Srbobrancima, prvenstveno od naših domaćih slikara, ali i onih koji Srbobran vole i smatraju ga svojim. Slike su zaista prelepe, moje je mišljenje da su alikari koji su ih stvarali na likovnoj koloniji, uspeli našu ideju i da ostvare. Nakon što se završi izložba, ove slike će biti poklonjene lokalnoj samoupravi i biće izložene u zgradi Opštine, gde će svako ko je poseti moći da uživa u njihovoj lepoti”, rekla je u uvodnoj reči direktorica Stojnović, a zatim je pozvala predsednika Opštine Srbobran da se obrati, pri tom zahvalivši mu što je pronašao vremena i došao na svečano otvaranje.

Otvaranje ove izložbe je ujedno i otvaranje manifestacije koja slavi Dan olobođenja Srbobrana u Drugom svetskom ratu, odnosno Dan opštine Srbobran, te je njenom predsedniku bilo posebno drago što je uoči 19. oktobra u prilici da govori pred svojim sugrađanima i poželi im srećan praznik.

“Drago mi je što upravo jednim kulturnim dešavanjem najavljujemo Dan naše opštine, što su povod za današnje okupljanje likovni radovi koji veličaju naš dragi Srbobran, a moje je skromno mišljenje kako je reč o kvalitetnim i vrednim slikama. Ovi radovi predstavljaju nas Srbobrance i deo su kulturnog identiteta naše opštine, zbog čega me i raduje vest da će oni biti deo stalne postavke u zgradi lokalne samouprave. To nije poklon zgradi Opštine, već je to dar svim Srbobrancima, koji siguran sam, tokom godine svi bar jednom prošetaju hodnicima zdanja na Trgu slobode. Javno želim da uputim zahvalnost umetnicima koji su dali doprinos, koji su pokazali lično umeće i talenat, stvarajući dela koja zaista vraćaju osećaj i duh nekog davnašnjeg slavnog vremena naše varoši. Taj jedinstveni identitet i dalje postoji, on se krije u našim ljudima, manifestacijama i prelepim građevinama koje krase naše ulice. Sve to zajedno treba da nas čini ponosnima”, rekao je Debeljački okupljenima.

U ime Srbobranaca koji su uzeli učešće na likovnoj koloniji “Srbobran – gospodska varoš”, govorio je slikar Boško Popović. “Čast mi je obratiti vam se u ime Udruženja likovnih umetnika ‘ART’ Srbobran, koje smo nas 14 slikara osnovali, sad već davne 1998. godine, i koje evo i danas postoji i aktivno je sve ove godine. Rado smo uzeli učešće u ovoj lepoj akciji koju je Dom kulture osmislio, doprineli smo joj najrazličitijim likovnim stilovima, a kako se može videti i tehnike se razlikuju. Tema koja je pred nas postavljena je jako lepa i interesantna, s toge nije bilo teško naći inspiraciju niti stvarati. Lično volim kolonije i na njima rado učestvujem, iako većinu učesnika s ove kolonije poznajem drago mi je što sam upoznao i neke nove kolege, nove prijatelje sa kojima je bilo lepo družiti se”, otkrio nam je Popović, koji je izrazio nadu da će se slike publici dopasti, ujedno poželevši Srbobrancima da u njima uživaju.

Dragan Simić, predsednik Udruženja likovnih stvaralaca iz Vrbasa “Atelje 05”, obratio se takođe sa par reči, ali je prvenstveno želeo da i lično doprinese zbirci dela posvećenih Srbobranu, učinio je to jednom svojom fotografijom nastalom tokom manifestacije “Ciganske vatre”. Predao ju je u ruke Sonji Stojnović, te će i ta slika postati deo stalne postavke.

Najsvetliji trenutak večeri bio je nastup mlade srbobranske pijanistkinje, Biljane Jacić, koja je za sve prisutne odsvirala delo koje je lično komponovala. Takođe, u programu je učestvovala i Tanja Večkalo, pesnikinja iz Novog Sada, čije poreklo je vezano za Srbobran. Ona je govorila stihove pesme “Ravnica”, iz svoje prve zbirke pesama “Voleti očima”.

Facebook Komentari