Još jedan PAPIRKO očistio je Srbobran

17. oktobar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Tone otpadnog papire proteklih nedelja prikupili su osnovci u Srbobranu, akciju “Papirko” ispratili smo u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”, gde je ekološka svest kod dece tradicionalno na vrlo visokom nivou.

Zasluga je to učitelja i nastavnika ove škole, koji podstiču decu na razmišljanje i tako ih uče da budu samosvesna i empatična, a briga o životnoj sredini jedna je od tema koja je sve prisutna međ zidovima “Zmajeve” škole i doprinosi dobrom odgoju dece.

Uvek, kada je organizacija aktivnosti u ovoj školi u pitanju, u prvim redovima je Adrijana Vereš, jedna od omiljena nastavnica Zmajevaca, a kako i ne bi blia kad predaje Biologiju, najzanimljiviji predmet prirodnih nauka. Ona je ujedno i koordinator akcije “Papirko”, zbog čega je bila naš sagovornik na temu afirmacije mladih u domenu ekologije, u ovom slučaju reciklaže.

“U našoj školi se akcija ‘Papirko’ održava od 2013. godine, tada smo sakupili 3-4 tone papira, svaka naredna akcija bila je uspešnija, veća i dolazili smo do brojke od 10 tona prikupljene papirne sirovine. Ove godina je ta brojka nadmašena, vredni učenici su tokom 3 nedelje prikupili 11.706 kilograma papira, koliko je danas izmereno, ali to nije konačna brojka. Tek u ponedeljak ćemo znati koliko je papira tačno, kad i poslednja količina iz našeg dvorišta bude otpremljena u reciklažni centar.

Situacija nam nije išla na ruku, hladno vreme i kiša su pratili akciju, a ni epidemiološka situacija nije zavidna. Ipak deca su bila neumorna, svakodnevno ste mogli da ih sretnete na ulici dok u kolicima vuku prikupljene količine. Bilo su i bukvalno u svakom delu Srbobrana. Akcija je i ove godine koncipirana kao takmičenje, svako odeljenje je merilo koliko je prikupilo. Od 26 odeljenja, čak 23 se prijavilo za učešće, što je veliki broj i zasigurno je doprinelo tome da ovogodišnji ‘Papirko’ bude uspešan”, rekla nam je Vereš.

Ubedljivo najuspešniji bili su učenici V1 odeljenja, Jelene Popović, koje je prikupilo više od 3 tone papirne sirovine, dok je daleko na drugom mestu VII4 sa 1.4 tone. Reciklažni centar iz Novog Sada će nakon merenja ukupne količine, školi isplatiti pripadajuća novčana sredstva. Dogovor organizatora je da se svi učesnici nagrade slatkišima, dok će veći deo novca biti iskorišćen za kupovinu nedostajućih nastavnih sredstava koja će unaprediti rad na časovima.

Facebook Komentari