Crveni krst u školama na obeležavanju Dečije nedelje

06. oktobar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca

Brojne ustanove i organizacije u opštini Srbobran ovu nedelju posvetile su deci, a kako i ne bi kad traje Dečija nedelja. Tim povodom angažovala se i lokalna organizacija Crvenog krsta sprovodeći dve akcije u jednom danu.

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” održani su časovi Prve pomoći, prvo program prilagođen mlađim osnovcima (od 1. do 4. razreda), a zatim i malo ozbiljnije predavanje za đake viših razreda (od 5. do 8.). Predavanje su vodile dve dame, volonter Crvenog krsta Jovana Mrkšić, i lekar Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, Nataša Kajić, koja je i licencirani predavač Crveog krsta u domenu Prve pomoći.

One su deci prvo govorile o prevenciji, kako ne bi dolazilo do povreda, pričalo se o zdravlju i adekvatnim životnim navikama, a zatim su prikazale radnje potrebne da se sprovedu kako bi se obezbedile različite vrste povreda. Između ostalog, đacima je posebno bila zanimljiva pokazna vežba “Kraljevska stolica”, način nošenja osobe kojoj su povređene noge.

Održana je i „Trka za srećnije detinjstvo“, ali kako vremenski uslovi nisu dozvolili da se trči u parku, ona je premeštena u sportske sale obe srbobranske škole. Trčala su deca 4. i 8. razreda, za koje je lokalna samouprava obezbedila sokove i čokoladice za sve učesnike.

Sekretar Crvenog krsta, Goran Radovanović, poželeo je đacima Osnovnih škola “Vuk Karadžić” i “Jovan Jovanović Zmaj” srećnu Dečiju nedelju, zamolio ih je da vode računa o svom zdravlju, pogotovo da povedu računa da se ne povrede tokom igre, a poseban akcenat je stavio na bavljenje sportom, jer sport pomaže pravilnom razvoju. Radovanović se zahvalio i samim školama, direktoricama i nastavnom kadru, jer su rado uzeli učešće u održanim akcijama. Kako kaže, zadovoljstvo mu je sarađivati sa osobama koje razumeju da je u obrazovanje dece potrebno uključiti i neke programe koji nisu propisani nastavim planom, ali obogaćuju dečije umove korisnim znanjima i veštinama.

Facebook Komentari