Danas je sa radom počela Narodna kuhinja

04. oktobar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

U zgradi Mesne zajednice Srbobranu od danas se ponovo svakodnevno dele hleb i topli obroci socijalno ugroženim građanima. Narodna kuhinja radi u punom kapacitetu sa kvalitetom hrane kakva je bila i prošle zimske sezone, saznali smo na licu mesta.

Prvoj podeli obroka ove jeseni prisustvovali su sekretar Crvenog krsta Goran Radovanović i član Opštinskog veća zadužen za socijalna pitanja dr Ilija Gazepov, koji su izašli pred korisnike Narodne kuhinje, pozdravili ih i zamolili da se povede mnogo veća briga o poštovanju protivepidemioloških mera, jer samo će u tom slučaju Narodna kuhinja moći nesmetano da radi.

“Danas smo posle letnje pauze opet otvorili Narodnu kuhinju za 200 naših sugrađana kojima je ovo jedini topao obrok u toku dana. Zamolili smo korisnike da povedu više računa o higijeni, kako ličnoj tako i posuđa koje koriste za nošenje hrane, da nose maske i drže propisanu distancu, kako bi se na svaki način umanjile šanse za prenošenje virusa, jer je epidemiološka situacija nezavidna. O tome moramo povesti najveše računa jer ukoliko zaraza dospe u Narodnu kuhinju, bićemo prinuđeni da obustavimo rad, a to nikome nije u interesu”, rekao je na početku razgovora Goran Radovanović.

On je za utorak, 5. oktobar, najavio podelu higijenskih paketa korisnicima Narodne kuhinje, te ih je pozvao da svi pomenutog dana dođu lično po svoj obrok kako bi preuzeli i ovo sledovanje. Paket će činiti tri sapuna, pakovanje higijenskih zaštitnih maski i tečno sredstvo za dezinfekciju. “Držanje higijena na najvišem nivou nam je trenutno najvažnije, imamo svakodnevno obezbeđene najkvalitenije obroke, kako nutritivno tako i količinski, koji ni počemu ne zaostaju za onim što i ostatak naših građana ima na svojoj trpezi. Želimo da i osobe sa finansijskim poteškoćama imaju bar minimum uslova za pristojan život, nikako ne bi bilo dobro da epidemija to ugrozi”, dodaje Radovanović.

Ove usmene smernice podržao je i dr Gazepov, ne samo kao član Opštinske uprave, već i kao lekar. “Zahvaljujući naporima Crvenog krsta, uz veliku podršku lokalne samouprave, obezbeđena su sva potrebna sredstva i ljudstvo za nesmetan rad Narodne kuhinje i u ovim uslovima. Posebnim zalaganjem predsednika naše opštine, Radivoja Debeljačkog, obezbeđene su i dodatne količine hrane, tako da će snabdevanje hranom nesmetano moći da se obavlja tokom perioda od 9 meseci. Lično sam pozdravio korisnike u ime lokalne samouprave i njenog predsednika, poželeo im dobro zdravlje, ali sam ih i podsetio da je zimski period pred nama najkritičniji za oboljevanje, pogotovo za ljude koji se nalaze u akutnoj ili hroničnoj potrebi. Crveni krst i lokalna samouprava preduzeli su sve potrebne mere i nastaviće da prate situaciju, ako bude potrebe ubaciće se i dodatni obroci. Zamolio smo korisnike da dolaze sa čistim posuđem, da ne prave gužve, i da povedu više računa o ukupnoj higijeni, jer ne smemo dozvoliti da dođe do situacije u kojoj će se neko od njih zaraziti, ne samo od Kovida, već od bilo čega. Svakodnevno ćemo insistirati na tim stvarima, upozoravati, razgovarati i prihvatati njihove sugestije, sve kako bi smo svoj zadatak uspešno obavili”, jasan je bio dr Ilija Gazepov.

U razgovoru sa sekretarom Crvenog krsta saznali smo da je u pripremi pokazna vežba iz domena prve pomoći namenjena deci, koja će biti sprovedena u sredu, 6. oktobra, u Osnovnim školama, a istog dana biće organizovana i “Trka za srećnije detinjstvo” koja će imati humanitarni karakter. “Trka će biti održana u parku, nažalost zbog protivepidemioloških mera broj dece učesnika neće biti velik, ali je ipak važno da se ona istrči zbog svih nas i boljeg sutra”, za kraj je otkrio Radovanović.

Facebook Komentari