Ustanovljena je nova likovna kolonija: “Srbobran gospodska varoš”

02. oktobar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Ustanova Dom kulture Srbobran organizovala je danas likovnu koloniju na kojoj je učestvovalo 19 umetnika, broj koji upućuje na datum u oktobru mesecu kada se obeležava Dan Opštine Srbobran, u čiju čast su se likovni stvaraoci i okupili.

Kako nam je otkrila direktorica Doma kulture, Sonja Stojnović, ovo je prva kolonija koja je posvećena Danu Opštine Srbobran, a želja je organizatora da se ona zadrži u planu Ustanove kulture i u narednim godinama.

“Učesnici nove likovne kolonije su pretežno naši Srbobranci, ali imamo i malu ispomoć prijatelja iz Vrbasa, koji su kod nas kao domaći. Tema na koju se stvara je Srbobran, ima različitih pejzaža, ali i apstrakcije, vodeći motiv je crkveni toranj koji i jeste najupečatljiviji simbol Srbobrana. Kolonija nosi naziv ‘Srbobran gospodska varoš’, što je naše mesto kroz istoriju bilo, i što Srbobran čini malo posebnijim i drugačijim od drugih vojvođanskih mesta. Danas će nastati brojni likovni radovi i mi imamo nameru da ih prikažemo našim sugrađanima na Dan Opštine i oslobođenja Srbobrana, 19. oktobra, i tako prazniku damo širi kulturni karakter, što će nadam se postati tradicija”, rekla nam je Sonja Stojnović.

Od direktorice smo saznali i šta je to još u planu rada njene ustanove za mesec u koji smo zakoračili. “Pripremamo izložbu fotografija koje svedoče o životu i radu Momčila Tapavice, izložba koja će nakon otvaranja i predstavljanja široj publici, postati deo stalne postavke u Nadalju, odakle Momčilo i potiče. Tema projekta, koji je mnogo veći od same izložbe, je ‘Povratak u rodni kraj’ jer nam je zaista želja da Tapavicu bolje predstavimo našim sugrađanima, da se svi bliže upoznaju sa njegovim likom i delom i na taj način ga zaista vratimo u rodni kraj. Obratili smo se tim povodom Matici srpskoj, uz čiju pomoć ćemo realizovati projekat. Takođe smo angažovali umetnika Rajka Karišića, koji će svu potrebnu istorijsku građu fotografisati i preneti na platno kako bi veliki doprinosi Momčila Tapavice. u arhitekturi i sportu. ostali trajno sačuvani za naše građane”, dodala je Sonja, otkrivši nam za kraj da je dugoročni cilj projekta izgradnja teniskog terena u centru Nadalja, koji će biti posvećen Tapavici i njegovom osvajanju bronzane medalje na prvim Olimpijskim igrama 1896. godine u Atini.

Dom kulture očekuje priprema 16. izdanja Manifestacije “Lenkin prsten”, za čije potrebe je raspisan literarni konkurs na temu ljubavi. Radovi starijih osnovaca i srednjoškolaca iz opštine Srbobran će pristizati do 15. oktobra, a zatim će stručni žiri izabrati najbolje i proglasiti laureata prve nagrade “Lenkino pero”, koja treba da afirmiše mlade stvaraoce da se bave ljubavnom poezijom i pisanjem uipšte, a što da ne, i jednog dana dođu u priliku da ponesu glavnu nagradu, “Lenkin prsten”.

Uskoro nas očekuje i Zonska smotra likovnih stvaralaca u Galeriji Doma kulture. Planirana je za 21. oktobar, kada će biti objavljeni razultati i izloženi radovi.

Facebook Komentari