Posvećeni starijim sugrađanima na njihov dan

01. oktobar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Prvi oktobar se u svetu obeležava kao Dan starijih osoba, praznik koji lokalna organizacija Crvenog krsta nije propustila da obeleži posvećujući pažnju građanima sa najviše životnog iskustva.

Aktivisti Crvenog krsta su, sa pulta ispred svog sedišta, pozdravljali starije Srbobrance, razgovarali sa njima i delili im liflete sa korisnim savetima koji se tiču baš osoba u zreloj životnoj dobi. Ove godine je akcenat na uvažavanju prava i potreba korisnika digitalnih tehnologija kako bi se osigurala digitalna ravnopravnost za sve generacije. Pored ove teme Crveni krst u Srbobranu odlučio je da se govori i o temama mentalnog zdravlja starijih, kao i o pravim načinima unapređenja zdravlja i bezbednosti, što je sve ukupno, ocenjuje sekretar lokalne humanitarne organizacije, Goran Radovanović, vrlo važno za ugodam život i u sedmoj deceniji postojanja.

Radovanović nam otkriva da je Crveni krst Srbije u saradnji sa Poštom Srbije i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova, pokrenuo kampanju tokom koje će, počevši od danas, biti prikazivan kratki film “Otvori oči”, u mnogobrojnim poslovnicama Pošte.  Takođe na istu temu ukazuju i plakati koji su postavljeni u autobusima javnog prevoza i na drugim javnim mestima.

Dva dana ranije, 29. septembra, obeležen je i Svetski dan srca, opet u organizaciji Crvenog krsta opštine Srbobran. “Ovogodišnji slogan akcije je ‘Poveži se sa srcem’, a sprovodili smo u okviru nje edukativnu nastavu u lokalnim školama. Govorili smo deci o najučestalijim izazivačim kardiovaskularnih bolesti, pogotovo o virusu Kovid 19 koji je u poslednje vreme čest faktor izazivanja takvih i sličnih obolenja. Govorili smo o učestaloj hipertenziji kod naših građana, o upotrebi duvana i njegovij štetnosti, posebno smo se posvetili temi šećerne bolesti, odnosno prevenciji, a na posletku smo podsticali mlade ljude da se bave sportom i budu što više fizički aktivni, jer je to uz ishranu prvi preduslov zdravlja”, rekao je sekretar Crvenog krsta.

On  je još jednom apelovao na sve svoje sugrađane da vode računa o svom zdravlju, pravilno se hrane i budu aktivni, jer je to najbolji put ka dugom životu punom zadovoljstva i radosti.

Facebook Komentari