Mlađe pionirke ŽKK SRBOBRAN osvojile Roda Kup

22. septembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport

Tradicionalni međunarodni turnir u košarci “Roda Kup” održan je prethodnog vikenda u Bečeju, na kom je učešće uzeo Ženski košarkaški klub “Srbobran” sa selekcijom mlađih pionirki, devojčice koje su i osvojile trofej.

Devojčice uzrasta do 12 godina, koje vodi trener Nikola Krga, kvalitetna su generacija borbenih igračica i uspeha u takmičenjima im ne nedostaje. Ipak, ovaj turnir, na kom godinama  učestvuje mnogo klubova sa muškim i ženskim selekcijama, neki čak i iz inostranstva, bio je izazov za srbobranske devojčice, ali su one pokazale karakter i bez poraza osvojile Kup, a to što je za najbolju igračicu turnira proglašena naša devojčica, samo je dodatno uvećalo radost.

“Pored pobeda protiv ekipa iz Srpske Crnje i Vrbasa, naše mlade igračice su u finalnom meču, igrale sa ekipom ‘Ilirija’ iz Ljubljane, Slovenija. Bio je to poseban trenutak i velika čast za naš tim, jer je to prva međunarodna utakmica za tu generaciju. Na sva tri meča, a posebno u finalu, deca su pokazala požrtvovanost, hrabrost i jedinstvo, imale su veliki motiv za takmičenjem i zato su u nastupima demonstrirale sav raskoš talenta. Ponosan sam na njih, na to koliko su napredovale i koliko na svakom treningu postaju bolje košarkašice”, rekao je Nikola Krga, ističući da je klub zahvalan organizatorima na pozivu.

Turnir je trajao skoro ceo dan, od 9 časova ujutru do 18 uveče, ekipe su se smenjivale na tri terena, što je dobro jer su naše devojčice mogle na jednom mestu da vide drugu decu i da nešto nauče. Turnir je bio i mesto druženja, upoznavanja vršnjaka i razmene kontakata, a sigurno je da će neki od njih sresti još puno puta. Svi učesnici su nagrađeni diplomama, a najbolji i peharima. Za naše devojčice radost je bilo ogromna i sugurno je da će želja za radom biti još veća, a da će glad za uspesima značajno narasti. “Ljubav koju naše devojčice osećaju prema košarci ovih dana je samo uvećana, slavile su, pevale, slikale se, i apsolutno sam uveren da će ovaj pehar biti sjajan podsticaj u budućem periodu. Bile su presrećne, sve vreme ih je držao osećaj da prisustvuju nečem posebnom, i ubeđen sam da će im to biti uspomena za ceo život”, dodao je Krga.

Istog vikenda je i starija generacija pionirki (2007/08. godište) nastupila na turniru, ali u Novom Sadu, takmičenje pod nazivom “Demšar Kup”, koje je trajalo dva dana. Srbobranke su odmerile snage sa vršnjakinjama iz “Novosadske ŽKA” i “Budućnost” iz Novofg Sada, dok sa devojčicama iz beogradske “Crvene Zvezde”, nisu igrale, jer se nisu plasirale u finale. I pored poraza u oba nastupa, trener Slobodan Subić je bio zadovoljan.

“Odigrane utakmice bile su odlične provere za ekipu pred početak takmičarske sezone. S obzirom da nisu nastupile devojčice koje su nosioci igre u našem timu, priliku za veću minutažu su dobile sve ostale košarkašice. Tako da nismo samo naučili koji su nam nedostaci koje ćemo kroz treninge pokušatii da ispravimo, već su i igračice videle kako je to kad na terenu nema onih na koje se obično oslanjaju i kako je to kada se mora preuzeti lična inicijativa. To je jako bitno i sigurno je da će doneti rast ekipe u smislu pouzdanja za sezonu koja dolazi”, otkrio nam je Subić, a zatim je govorio malo i o seniorskom timu koga čeka takmičenje u nikad jačoj Drugoj ligi Srbije.

“Seniorke su u subotu odigrale treću kontrolnu utakmicu, u Novom Bečeju, gde su ostvarile ubedljivu pobedu, iako u ovom pripremnom periodu nikako nije akcenat na tome. Pre te subotnje imali smo dve mnogo ozbiljnije provere, sa prvoligašem iz Vrbasa, ali i sa ‘Novosadskom ŽKA’, koja je ispala iz Prve lige i u ovoj sezoni će se takmičiti sa nama u Drugoj ligi Srbije. Te dve utakmice smo izgubili, ali mi je drago što nakon tih duela vidim dodatni napredak u našoj igri. Očekujem da uđemo spremni u sezonu koja startuje 2. oktobra, sad već tradicionalno, utakmicom sa ekipom ‘Karaburma’ iz Beograda, koju igramo kod kuće. U poređenju sa prošlom sezonom, ekipa ostaje neizmenjena, očekuje se samo povratak Jelene Ćurčić. Ona se oporavila nakon operacije i u trenažnom je procesu sa ekipom, ali još nema minute na utakmicama. Kako prvenstvo bude odmicalo ona će postepeno preuzimati ulogu koju je imala pre i očekujem da će značajno pomoći ekipi. Naš cilj i misija u ovosezonskom takmičenju je nastavak afirmacije naših mladih i talentovanih igračica. Već u prošloj sezoni su imale značajnu ulogu u igri, mnogo su napredovale, neke će postati i važni nosioci igre ove godine, a nastavićemo sa tendencijom uvođenja mlađih košarkašica u prvi tim”, saznali smo od prvog čoveka struke u ŽKK “Srbobran”.

Subić je za predstojeći vikend najavio mini turnir u kadetskom uzrastu, koji će se održati u Hali srbobranskog Centra za sport. Naime, reč je o kvalifikacionom turniru za jedinstvenu Kadetsku ligu Srbije, na kom će pored ekipe domaćina učestvovati još: “Novosadska ŽKA”, “Vojvodina 021” iz Novog Sada i “Srem” iz Sremske Mitrovice. Ove četiri ekipe su već dugo najkvalitetniji sastavi u Vojvodini, a kako u jedinstvenoj ligi Srbije ima mesta za tri ekipe, jedna će nakon turnira ostati bez karte za elitno takmičenje.

Raspored odigravanja mečeva

Petak, 24. septembar:

  • 14:30 “Srem” –  “Vojvodina 021”
  • 17:00 “Srbobran” – “Novosadska ŽKA”

Subota, 25. septembar:

  • 14:30 “Srbobran” –  “Srem”
  • 17:00 “Vojvodina 021” –  “Novosadska ŽKA”

Nedelja, 26. septembar:

  • 14:30 “Srem” –  “Novosadska ŽKA”
  • 17:00 “Srbobran” –  “Vojvodina 021”.

Ženski košarkaški klub “Srbobran” je među najmasovnijim sportskim klubovima u opštini, trenutno broji 80 košarkašica u 6 starosnih trenažnih selekcija, od kojih su 5 takmičarske, a kako je misija kluba stalna afirmacija dece, poslednjih dana se i dodatno radi na omasovljavanju članstva. “Želja nam je da se što više srbobranske dece bavi sportom, u našem slučaju radimo na inkluziji devojčica u košarku. Ovom prilikom pozivam roditelje da upišu devojčice u školu košarke, upis je u toku i sva nova deca su dobrodošla da dođu i vide kako to izgleda. Ove nedelje smo držali časove fizičkog u OŠ ‘Vuk Karadžić’, a već sledeće isto ćemo činiti u OŠ ‘Jovan Jovanović Zmaj’, već imamo 9 novih polaznica i očekujemo da taj broj bude mnogo veći. Uslovi za rad su odlični, kroz igru i zabavu učimo decu da naprave prve košarkaške korake kako bi kasnije učestvovali u takmičenjima i zavolele ovaj prelep sport”, dodao je za kraj razgovora Nikola Krga.

Facebook Komentari