Prvi susret dece sa temom Prva pomoć

17. septembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Zdravlje

Pored aktuelne akcije koja brine o bezbednosti dece u saobraćaju, sa akcentom na osnovcima, Crveni krst Srbobran pokrenuo je još jednu koja u fokusu ima decu u vrtićima PU “Radost”.

Obrazovanje i odgoj dece uključuje i njihovo pripremanje za neke manje prijatne situacije koje ih u životu očekuju, one koje se ne planiraju ali se ipak dešavaju, kao što su nezgode čije posledice iziskuju medicinsku pomoć.

“Želja nam je da obiđemo sve vrtiće na teritoriji opštine Srbobran i da mališanima pokažemo neke osnovne radnje koje se obavljaju u sklopu Prve poći”, počeo je svoju elaboraciju akcije sekretar Crvenog krsta, Goran Radovanović. “Naravno da ne očekujemo da će deca predškolskog uzrasta naučiti da daju Prvu pomoć, mali su i ovo je verovatno njihov tek prvi susret sa tom temom, cilj je odagnati im strahove koje možda imaju, da znaju kako treba da se ponašaju kad se povrede, što im se kako i sama kažu dešava pri padovima tokom igre. Učimo ih da u tim situacijama ne treba da se uplaše i da plaču kad ugledaju krv, već da potraže pomoć odraslih. Na praktičnim primerima im je pokazano kako se koje povrede saniraju, da zavoj i gaza ne bole, što je važno jer će tako ozgubiti strah, a zatim će se uveriti da su lekari u stvari ljudi čiji je jedini zadatak da brinu o našem zdravlju i da susret sa njima nije tako strašan”, rekao je Radovanović tokom obilaska jednog vrtića.

Uz čas o Prvoj pomoći Crveni krst na ovim predavanjima deci govori i o osnovama učešća u saobraćaju, bezbednom prelasku ulice i vožnji bicikla, što su načini na koji oni tako mali dolaze u kontakt sa saobraćajem. Crveni krst planira da u ovoj školskoj godini na svaka dva do tri meseca obilazi škole i zabavišta i deci govori o mnogim drugim termama koje se tiču njihove bezbednosti i zdravlja, sa željom da im se stvori svest o važnosti tih tema, jer se tako ulaže u budućnost i kreira odgovornije društvo.

Ova akcija realizuje se u saradnji sa Domom zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, čijem direktoru i zaposlenima se sekretar Radovanović zahvalio na pomoći i susretljivosti, ne samo tokom realizacije ovog, već i pređašnjih projekata.

Facebook Komentari