Svečano je proslavljena slava crkve Uzvišenja Svetog Krsta

15. septembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva

Rimokatolička crkva Uzvišenje Svetog Krsta u Srbobranu svečano je proslavila slavu, praznik u čijem su obeležavanju juče učestvovali mnogobrojni vernici iz Srbobrana, ali i gosti iz drugih vojvođanskih opština, kao i iz Republike Mađarske.

Već u 9.00 časova počelo se sa procesijom Pobožnost križnog puta na Kalvariji, a u 10.00 časova održana je misa u crkvi, kojoj je prisustvovao veliki broj sveštenika, 15 katoličkih, ali i dvojica paroha pravoslavnog hrama iz Srbobrana. Pored brojnih važnih zvanica misi su prisustvovale delegacije Opštine Srbobran, na čelu sa predsednikom Radivojem Debeljački, i iz grada Orošhaza, koju je predvodio gradonačelnik Zoltan David.

Nakon mise dobili smo izjave dvojice prvih ljudi pobratimljenih gradova, Srbobrana i Orošhaze, a prvi nam se obratio Radivoj Debeljački: “I ovaj svečani dan bio je odlična prilika da ponovo sretnemo naše prijatelje iz Orošhaze. Raduje nas da naši čvrsti odnosi daju doprinos prijateljskim odnosima Srbije i Mađarske i nadam se da ćemo istim pravcem nastaviti i u narednom periodu. Bez obzira na to ko je donosilac odluka u lokalnoj samoupravi, važno je da negujemo prijateljske odnose i na taj način ljudima pošaljemo poruku kakvi su odnosi između Mađara i Srba, za koje mislim da su u ovom trenutku najbolji u poslednjih nekoliko decenija. Zaista se radujem tome, živimo zajedno na ovom prostoru, istovremeno negujemo kulturni model koji nam je zajednički, bez obzira na različite veroispovesti, jezike. Ipak, sve to zajedno čini Srbobran, izdvaja ga i daje mu poseban identitet”, rekao je predsednik Debeljački.

Jednakog stava je bio i gradonačelnik Zoltan David, a on je dodatno prokomentarisao i misu: “Divno je bilo  prisustvovati misi koja je duhovno osnažila sve prisutne. Atmosfera u crkvi, kao i ono što je rečeno tokom mise, izuzetno nam je prijalo i osećamo se uzvišeno. U Srbobranu smo se sreli sa mnogo poznanika koji su ranije pomogli našu saradnju i radili na tome da Srbobran i Orošhaza napreduju i dobro sarađuju, da se međusobno povežu u što je moguće više niti. I sam radim i težim na daljem razvoju saradnje između Orošhaze i Srbobrana, i siguran sam da će u nastavku izgradnje naših odnosa ova saradnja još više jačati. Nadam se da ćemo uspeti da uspostavimo nove poslovne i kulturne odnose, kojih ranije nije bilo. U protekloj godini nismo se sreli zbog virusa, a ujedno se nadamo da će noviji tip virusa poštedeti stanovništvo i u Srbobranu i u Orošhazi”, dao je notu optimizma gost i bratskog grada sa savera, koji je pozvao Srbobrance da posete Orošhazu. On je dodao kako se u Srbobranu uvek oseća ugodno, uvek je lepo primljen, zbog čega je i uputio reči zahvalnosti rukovodstvu opštine i građanima Srbobrana.

Obeležavanje praznika odličan je trenutak da se uruče posebna priznanja pojedincima i organizacijama koji su svojim delovanjem pomogli lokalnu mađarsku zajednicu. Najviše priznanje je posthumno dodeljeno nekadašnjem sekretaru Crvenog krsta, Zoltanu Bergel, a plaketu “Za nas”, sa njegovim imenom, predata je u ruke njegove udovice. Gradonačelnik Orošhaze, Zoltan David,  uručio je zahvalnicu Ifju Zoltanu, za doprinos u izgradnji čvrstih veza pobratimljenih gradova Srbobrana i Orošhaze.

Obeležavanje slave rimokatoličke crkve nastavljeno je u večernjim satima u dvorištu Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, gde je Dom kulture Srbobran priredio bogat kulturno-muzički program. Slava je na ovakav način obeležena po četvrti put, ne u punom kapacitetu, ali u skladu sa epidemiološkim uslovima. Proslavi su prisustvovali predsednik opštine Radivoj Debejački i gradonačelnik Janošhalme Celer Zoltan, te su se obojica i obratili okupljenima zvanično ih pozdravljajući.

U kulturnom delu programa nastupali su: Plesna grupa “Master Dance”, predstavnici Srbobrana na takmičenju “Srbija u ritmu Evrope“ Veljko Golub i plesačice, iz Janoshalme klavirski duo “Bianco Nero” koji čine Kovač Andrea i Juhas Zelei Judit,  ženski hor Kluba za negovanje tradicije, iz Čantavira tamburaški sastav “Mendicus”, a zatim je nastupio muzički trio: Tibor Tot, Roland Sep i Jožef Gal, koji su zabavljali publiku repertoarom zabavne muzike.

Facebook Komentari