Prijateljstvo Srbobrana i Janošhalme dodatno produbljeno

14. septembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Srbobran je danas posetila delegacija mađarskog grada Janošhalma, sa kojim Srbobran gaji bliske bratske odnose već 20 godina, a koji će od sad biti još bolji jer je potpisan novi dokument koji će omogućiti projekte prekogranične saradnje.

Poslednje dve godine prekinuta je saradnja Srbobrana i Janošhalme, naravno usled sve prisutne pandemije, zato je današnja poseta delegacije, koju je predvodio gradonačelnik Zoltan Celer, iskorišćena da se potpiše novi sporazum o saradnji. Pored Celera potpis na sporazum je stavio i Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran, a obojica će to još jednom učiniti za par dana u Janošhalmi, nakon čega se može početi sa planiranjem različitih zajedničkih projekata.

“Janošhalma, osim Srbobrana, ima ugovor o bratskim odnosima sa opštinama Bačka Topola i Temerin. Sa svim opštinama naša lokalna samouprava ima jako dobru saradnju i voleli bi da se to i u buduće tako nastavi. Mišljenja smo da pored postojećeg prijateljstva, i pored toga što naše praznike slavimo zajedno, posećujemo jedni druge na raznim nivoima, moramo da uskladimo i zajedničke projekte, konkurse, i na tom polju razvijemo dalju saradnju. Smatram da bi za oba grada bilo korisno kada bi zajednički konkurisali za različite programe razvoja. Takođe, smatram da to nije važno gledajući isključivo iz naše perspektive, nego i iz perspektive Srbobrana. Ispred Janošhalme i Srbobrana su značajni evropski izvori koji su nam dostupni i na kojima, pored postojećih, možemo početi konkretnu izgradnju neke buduće saradnje. Od značajnih izvora iz Evropske unije možemo izgraditi i razvijati Janošhalmu i Srbobran. Ne mislim isključivo na infrastrukturna ulaganja, već na cele naše zajednice”, rekao je, nakon sastanka sa srbobranskim kolegom, Zoltan Celer.

Ništa manje entuzijazma za novo produbljivanje već dobrih odnosa, nije iskazao ni Radivoj Debeljački, koji je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da posle dosta vremena ugosti prijatelje iz Janošhalme. “Nakon susreta sa prijateljima iz Orošhaze, veliki praznik bio je dobar povod i za susret sa prijateljima iz Janošhalme, prilika da ponovo obnovimo prijateljske veze i potpišemo zvaničan sporazum koji daje okvir za naše odnose. Ovaj dokument, prvi put potpisan pre 20 godina, potvrđuje ono što smo do sada uradili sa Janošhalmom, gradom u oblasti Bač-Kiškun, i usmerava nas na izgradnju i učvršćivanje prijateljskih odnosa, na korist obe strane. Smatram da postoji još dovoljno prostora za proširenje različitih veza, a pre svega se to odnosi na prekogranične projekte. Imamo priliku da zajedno konkurišemo za njih, za razliku od saradnje sa Orošhazom, koja se nalazi u drugoj oblasti. Sa Janošhalmom smo imali već nekoliko puta takvu saradnju i drago nam je da u istom smeru nastavimo i u budućnosti, da ostavimo čvrstu saradnju dva grada i za one koji dolaze iza nas. Hvala gostima što su pronašli vremena da posete naš grad, uzvratna poseta biće organizovana veoma brzo“, istakao je predsednik Opštine Srbobran.

Delegacije su pored dvojice pomenutih, činili, sa strane domaćina: Milena Alargić, predsednica Skupštine opštine Srbobran, Beata Sabadoš Fodor, Kristijan Kočiš i dr Ilija Gazepov, članovi Opštinskog veća; dok su sa druge strane stola bili: Zelei Judita, Andrea Kovač, kao i sveštenik monsinjore Sandor Menjhart.

Gosti su posle sastanka u kabinetu predsednika Debeljačkog, svoju posetu Srbobranu nastavili u dvorištu Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, prateći kulturno-muzički program priređen povodom slave rimokatoličke crkve Uzvišenja Svetog Krsta u Srbobranu.

Facebook Komentari