Koncert MUZIKA NAŠIH PREDAKA održan po 19. put

13. septembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Na sportskim terenima u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Srbobranu je tokom vikenda održano jedno vrlo bogato i značajno posećeno dešavanje, a reč je o koncertnoj svečanosti „Muzika naših predaka“ koja je organizovana po 19. put.

Sve je počelo 2002. godine, kada su mladi srbobranski muzičari sa prijateljima, u hladnom zimskom vremenu, posle proslave Nove godine, hteli da korisno provedu svoje vreme i da svoje muzičko umeće pokažu publici. Prvih deset godina manifestacija se održalvala  u holu Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, a od 2012. godine je “prerasla” okvire škole i “prešla” u Halu sportova. Manifestacija je kroz svoj program, publici, ljubiteljima izvorne mađarske narodne muzike, prikazala široku lepezu izvođača, a u zadnje vreme i šarolikost mađarskog narodnog folklora. Organizatori su u januaru ove godine zbog pandemije odložili manifestaciju, tako da je 19. po redu koncert održan 12. septembra još jednom u dvorištu škole.

Koncert je zamišljen da predstavi instrumentalnu i vokalnu izvornu narodnu muziku, deo bogate mađarske narodne muzičke baštine iz svih delova zemalja u kojoj živi mađarska zajednica. Ove godine su u program nastupali Čonka Ferenc sa svojim orkestrom “Csörömpölő orkestar” (u prevodu Zveket), iz južnog Banata, i foklorna grupa “Kamara”, čiji je koreograf Čaba Paćerek iz Malog Iđoša.

Predsednik opštine, Radivoj Debeljački, imao je svečani zadatak da otvori koncert. Prvo je svim posetiocima, domaćim ali i gostima, poželeo dobrodošlicu, a zatim je i izrazio lično zadovoljstvo što se ovaj kulturni program održava po 19. put u Srbobranu: “Za naš grad i našu lokalnu zajednicu manifestacija ‘Muzika naših predaka’ ima veliki značaj. Dobro je da imamo organizacije i programe koji neguju kulturni identitet, zajednički za sve koje žive na ovim prostorima. Iskazivanje kulturnog identiteta jednog naroda je vrednost koju moramo čuvati, da bi mogli gledati u budućnost moramo razumeti prošlost, čuvati kulturno nasleđe, ali prevashodno nam je obaveza da ostvarujemo vizije koje smo zacrtali, pretvarati ih u dela. Zato pozivam sve da daju svoj doprinos da naši Srbobran, Turija i Nadalj budu dobra mesta za život, da živimo složno i zajedno”, rekao je Debeljački okupljenima.

Na kraju koncerta je održana tradicionalna igranka na kojoj su svirali pomenuti muzičari, i koja je trajala sve do kasno u noć. Pokrovitelji manifestacije su: Opština Srbobran, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje I Mađarski nacionalni savet.

Facebook Komentari