Deca stvaraju iskreno i iz srca

08. septembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Kultura

Posle vrlo uspešne likovne radionice letos održane u dvorištu Doma kulture, ova ustanova je priredila i izložbu na kojoj su prikazani radovi dece učesnika, nastali tokom 5 dana održavanja radionice “Drugarstvo pokreće planetu”.

Interesovanje za izložbu je bilo veliko, na otvaranje u ponedeljak su došle porodice malih umetnika, ali i njihovi drugari. Samo otvaranje izložbe upotpunjeno je nastupom Veljka Goluba, momak koji pobedio na muzičkom festivalu “Srbija u ritmu Evrope”, a uz njega nastupila je i Galina Jovčić, jedna od devojaka iz plesne grupe koja je uz Veljka zaslužna za pobedu.

Na otvaranju izložbe govorio je idejni tvorac likovne radionice, i predavač na istoj, Đorđe Ćorić. “Meni je bila izuzetna čast da budem deo projekta koji se ovde realizuje dve godine za redom, za šta mogu biti zahvalan kako Domu kulture sa čijim zaposlenima sam ga realizovao, tako i Opštini Srbobran koja ga je podržala. Naravno, radionice ne bi bilo da u Domu kulture nisu prepoznali moju ideju kao dobru, plemenitu i plodonosnu za svu decu koja se u nju uključe. I ove godine sam radio sa dosta malih drugara, ali velikih ljudi i velikih umetnika, jer sve ovo što su uradili je izuzetno. Dok sam radio sa njim, verujem da sam ja mnogo više naučio od njih nego oni od mene, u tih 5 dana radionice. 

Projekat ‘Drugarstvo pokreće planetu’ šalje jasnu poruku optimizma, zato što ne želimo da nam se ponovi godina kakvu smo imali. Meni je bio izazov da uočim šta to oni kao mali ljudi, ali veliki jer mnogo osećanja imaju, zaista misle i koliko im znači drugarstvo. To što sam od njih čuo je bilo neverovatno. Prvog dana smo razgovarali na tu temu i mogu vam reći da njima drugarstvo i prijateljstvo znači mnogo. Decu zato i treba pustiti da izraze svoja snažna osećanja, bez uzdržavanja i potpuno iskreno. Tako se izražavaju samo deca i to ne sme da se sputava, treba im dati prostora da izraze svoju neukaljanu plemenitost i čistoću duha. Kako postajemo stariji to se gubi, a osećanja ovih mladih umetnika ostaju zabeležena na njihovim likovnim radovima, koji mislim da su odlični”, rekao je Ćorić u svom obraćanju.

Izložbu je otvorila direktorica Doma kulture, Sonja Stojnović, koja se prvo zahvalila Veljku i Galini na nastupu, a zatim je govorila o radionici i nastalim radovima. “Hvala Veljku i Galini koji su i večeras pokazali koliko su truda i rada uložili, a što se na kraju isplatilo na najlepši način. Predstavljali su Srbobran pred celom Srbijom, uz još dve devojke koje večeras nisu sa nama, a sledeće godine će pored Srbobrana predstavljati i Srbiju na istom festivalu, jer se u projekat ‘Ritam Evrope’ uključuju Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Zahvaljujući ovim mladim ljudima Srbobran će biti domaćin svim takmičarima festovala ‘Srbija u ritmu Evrope’, što je odličan način za promociju naše opštine.

Kada je reč o večerašnjoj izložbi, na prvom mestu moram da se zahvalim Đorđu jer se zaista maksimalno posvetio radu sa decom, iako je projekat trajao samo jednu radnu nedelju, on je uspeo kod dece da probuti ono najbolje i da im pomogne da to na najlepši način pretoče u umetnost. Mi u Domu kulture imamo plan da ovo postane jedan veći projekat, koji bi trajao mesec dana, u toku letnjeg raspusta, kako bi sva deca koja su zaineresovana za učešće to i mogla da učine. Ove godine je bilo mnogo više zainteresovanih nego što smo mi imali prostora i vremena da ih primimo. Zbog situacije koja je poznata morali smo da pravimo manje grupe, ali se nadamo da će iduće godine uslovi biti bolji i da ćemo moći da realizujemo svoju ideju na radost većeg broja dece”, sa optimizmom u glasu saopštima je Sonja Stojnović.

Facebook Komentari