Srbobranska brazda je opet velika kao nekad

05. septembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Uspeli su čelnici Mesne zajednice i Opštine Srbobran da sa uspehom prirede još jednu “Srbobransku brazdu”, 22. po redu, i pored svih izazova okupljeni su najbolji orači na jednom mestu kako bi i u ovoj godini izabrali najumešnije pojedince u obavljanju posla bez kog nema kvalitetne proizvodnje u zemljoradnji.

Kao i za jubilarnu “Brazdu”, održanu pre dve godine, skup orača je bio kod MZ Srbobran već u 7.00 časova ujutru. Manifestacija je, može se reći već tad počela, a učesnici su dobili prve poklone koje je pripremio Opštinski savet za bezbednost saobraćaja Srbobran.

“Opštinski savet za bezbednost saobraćaja Srbobran organizovao je još jednu akciju. Ovaj put akcenat smo stavili na vozače traktora, i zato smo izabrali da baš danas, na dan kada se održava Srbobranska brazda, pre svečanog defilea podelimo rotaciona svetla vozačima traktora. Cilj nam je da unapredimo bezbednost vozača traktora i učinimo ih vidljivijim, pogotovo u noćnim uslovima vožnje”, saopšteno je iz ovog opštinskog organa.

Pola sata kasnije, u koloni pod pratnjom, traktoristi su se uputili ka mestu održavanja takmičenja, defilujući ulicama Srbobrana i tako pozivajući građane da ih prate do parcele “Pionira” AD, gde je smeštena manifestacija. Na uređenoj poljani smestio se pravi mali sajam poljoprivrede, brojni izlagači i prodavci zauzeli su jednu stranu oformljenog platoa, dok je sa druge strane bio smešten deo sa ugostiteljskim objektima u kojima su posetioci mogli da pronađu hlad tokom toplog dana, ali i osveženj i hranu, dok jednovremeno mogu da prate kulturno-umetnički program na bini postavljenoj u središtu dešavanja.

Na binu su takođe izlazili, kako bi pozdravili prisutne, domaćini iz AD “Pionir”, kao i predstavnica generalnog sponzora semenske kuće “KWS”. Najzaslužniji pojedinci dobili su ovom prilikom plakete od organizatora manifestacije, koje im je uručio Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, koji je i zvanično otvorio XXII “Srbobransku brazdu”. “Manifestacija ‘Srbobranska brazda’, koja ima dugu tradiciju, od velikog je značaja za našu opštinu, o čemu u prilog govori i činjenica da smo mi pretežno poljoprivredna sredina sa 26.000 hektara obradivih površina i sa 1.500 aktivnih gazdinstava. Manifestacija okuplja veliki broj poljoprivrednika, nadam se da će tako biti i narednih godina, i uvek nam je cilj da je sledeći put organizujemo jednako dobro, ili na još višem nivou. Posetioci su danas mogli videti i mini sajam na otvorenom, sa više od 20 izlagača opreme i sredstava vezanih za poljoprivredu, naši poljoprivrednici imali su mogućnost da se posavetuju sa eminentnim stručnjacima, sa profesorima fakulteta, sa onima koji o poljoprivredi najviše znaju i umeju da pomognu proizvođačima. Skup i takmčenje bili su prilika da vidimo kako se nekada obrađivala zemlja, kako se snagom konja oralo i pripremalo za setvu, ali i dokle je tehnologija napredovalo i kako to izgleda danas, uz najsavremenije mašine”, rekao je ovim povodom predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački.

Velike manifestacije privlače i ljude iz drugih krajeve zemlje, a u subotu su na “Srbobranskoj brazdi”  bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. Radenko Topalović, iz Banja Luke, jedan je od gostiju koji je posebno bio zainteresovan za srbobransko takmičenje, a o razlozima i svojim impresijama rekao je sledeće:

“U početku smo razvoja ideje da u Republici Srpskoj organizujemo takmičenje po ugledu na vaše, i za nas je ovo prilika da se upoznamo sa načinom organizovanja, kako se ocenjuje oranje i šta se traži od učesnika. Videli smo jednu dobru manifestaciju, šta je sve potrebno pripremiti da bi bila uspešna i masovna, i stvorili smo sliku o tome šta treba mi da uradimo. Naš osnovni problem je veličina parcele na kojoj bi se takmičili orači. Razlika je i u sastavu zemljišta, u Vojvodini je ona idealna, kod nas mnogo lošijeg kvaliteta, ali verujem se da nećemo odustati. Pokušaćemo da takmičenje organizujemo u više regija, a zatim i veliko finale u kojem bi se birao najbolji orač Republike Srpske. Hvala domaćinima koji su nas prelepo dočekali, ugostili nas i moram reći da smo prezadovoljni svim viđenim”, otkrio nam je gospodin Topalović, koji je siguran da u Republici Srpskoj postoji interesovanje zemljoradnjika i da bi veliki broj njih rado učestvovao u takmičenju koje favorizuje umeće obrade zemlje.

Posle višečasovnog takmičenja, nakon što su sudije obišle sve prevrnute brazde, uzeli mere i dodelili ocene, moglo se pristupiti dodeli nagrada i proglašenju pobednika u oranju. U kategoriji A prvo mesto zauzeo je Brano Kovačević osvojivši tako novčanu nagradu od 25.000 dinara, koju obezbeđuje MZ Srbobran, uz nagradno letovanje u trajanju od  7 dana u Sutomoru, koje daje Opština Srbobran. Drugo mesto zauzeo je Laslo Šerfeze, osvoio je 20.000 dinara, dok je za treće mesto Tibor Hulala nagrtađen sa 15.000 dinara.

Nagrade u istoj vrednosti dobili su i osvajači prva tri mesta u kategorijama B i C. Najbolji u kategoriji orača B bio je Đorđe Dinjaški, drugi je bio Saša Atanasković, a treći Robert Sabo. C kategorija
dobila je šampionku, Mariju Seočanac, Vladimir Nikolić bio je drugi, a treće mesto zauzeo je Zoltan Mag. Nagradama su ovenčani i drugi učesnici, Human Žića Maradona obezbedio je novčane nagrade za najstarijeg takmičara – Lazara Antića (92 godine), najmlađeg takmičara – Roberta Saba (12 godina), za pripadnicu nežnijeg pola koja se takmičila – Marija Seočanac, za takmičara iz najudaljenijeg mesta – Miloša Pavlovića iz Trstenika, za učesnika sa najopremljenijim traktorom – Endrea Bergela.

Nakon što je uručio nagrade, Radivoj Debeljački govorio je o dodatnoj afirmaciji, ovog slobodno se može reći sporta, gde je još jednom bilo govora o Svetskom prvenstvu u oranju, koje je odlagano zbog globalne epidemije. “Velika nam je želja da naši pobednici budu predstavnici Srbije na Svetskom takmičenju u oranju, o čemu je već razgovarano. Tražićemo podršku Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu kako bi se i ova ideja realizovala u budućnosti. Još jednom bih istakao odličnu saradnju sa ove dve institucije, ne samo u delu organizovanja ‘Srbobranske brazde’, već i na polju celokupnih aktivnosti u ovoj oblasti. Posebno je kvalitetna i dobra naša saradnja sa JVP ‘Vode Vojvodine’, sa kojima pripremamo jedan veliki projekat u ovoj godini.

Do kraja godine se očekuje raspisivanje javne nabavke za spajanje Velikog bačkog kanala i reke Krivaje i nadamo se da ćemo početkom naredne godine imati pokrenute radove. To je projekat koji Srbobranci zasta dugo očekuju, jer će na taj način biti omogućeno navodnjavanje 6.000 hektara obradivog zemljišta, a isto tako Krivaja će dobiti stabilan vodostaj, što je veoma važno za njen opstanak i sigurnost. Trudićemo se da izađemo poljoprivrednicima u susret i kroz druge aktivnosti lokalne samouprave, da im pomognemo kroz budžet u razvoju njihove proizvodnje”, u svom obraćanju rekao je Radivoj Debeljački.

Galeriju sa većim brojem fotografija sa XXII “Srbobranske brazde” možete pronaći na facebook stranici Srbobran Danas.

Facebook Komentari