22. SRBOBRANSKA BRAZDA održaće se u punom kapacitetu: Poziv da dođu važi za sve!

01. septembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Svega par dana pred početak jedne od najznačajnijih lokalnih manifestacija, 22. po redu “Srbobranske brazde”, organizacioni odbor održao je danas konferenciju za medije na kojoj je reprezentovao sve što se tiče održavanja svetkovine i takmičenja zakazanih za subotu, 4. septembar.

Takmičenje orača Vojvodine se ove godine održava u punom kapacitetu, s obzirom da je reč o manifestaciji koja se dešava na otvorenom, relevantni državni organi zaduženi za sprovođenje protivepidemioloških mera, dali su svoju saglasnost da je “Brazda” ne rizična i da može da se organizuje onako kako dolikuje. Na posebnim punktovima biće dostupna dezinfekciona sredstva i maske za posetioce.

I pored manjka vremena za pripremu manifestacije, usled čekanja pomenutih dozvola, organizatori su zadovoljni učinjenim. “Srbobranska brazda” će ove godine biti na nivou one iz 2019. godine, a vrlo moguće i bolja, stanovište je predsednika Opštine Srbobran, Radivoja Debeljačkog. Svi ranije uočeni propusti su otklonjeni i nema razloga da manifestacija ne bude najbolja do sad.

“Srbobran je pretežno poljoprivredna opština sa 26.000 hektara obradivih površina i 1.500 aktivnih gazdinstava, zbog čega je ‘Srbobranska brazda’ vrlo značajna manifestacija, ako ne i najznačajnija. Zato je bilo važno da organizaciono i u svakom drugom smislu lokalna samouprava da maksimum kako bi se naša sredina predstavila u najboljem svetlu. Za subotu je pripremljen bogat program, uz tradicionalno takmičenje orača posetioce očekuju i brojna druga dešavanja: kulturno-umetnički nastupi, muzički program, posebna pažnja posvećena je deci i njihovom učešću u manifestaciji, poklonima za sve učesnike i dr. Sve što je pripremljeno namenjeno je našim građanima, zato u ime Opštine Srbobran, Mesne zajednice Srbobran i Organizacionog odbora manifestacije, pozivam sugrađane da u subotu budu na ‘Srbobranskoj brazdi’, uzmu učešće u takmičenju, ili samo dođu sa svojim porodicama, i provedu jedan lep dan na otvorenom”, rekao je Debeljački u svom obraćanju, naglasivši da se niko neće pokajati što je došao, jer je učinjeno mnogo da se obezbedi što lepši ambijent uz zanimljive sadržaje. Kao i pre dve godine, “Srbobranska brazda” će se održati na parceli AD “Pionir”, sa početkom u 9.00 časova, dok će svečani defile početi ranije, skupom traktoristra ispred MZ Srbobran u 7.00 sati.

Sam skup biće prilika da se poseban akcenat stavi na bezbednost u saobraćaju. Lokalni Savet za bezbednost saobraćaja organizovaće akciju podele rotacionih svetala za traktore, kako bi se njihova uočljivost povećala i tako se doprinelo ukupnoj bezbednosti.

U ime organizacionog odbora manifestacije, govorio je Ninoslav Jokanović, “Očekujemo da će ovogodišnja ‘Brazda’ imati više od 50 takmičara, naravno da će mnogo više učesnika biti u svečanom defileu koji najavljuje početak manifestacije, ali ono što je posebno važno jeste učešće više desetina izlagača, kako semenskih kuća tako i izlagača poljoprivredne mehanizacije. Biće to jedan mini sajam na kom će biti i prikaz mašina u radu, što je posebno zanimljivo. Sve počinje svečanim defileom kroz Srbobran, u kom mogu učestvovati svi traktoristi koji to žele, bez obaveze da kasnije učestvuju u takmičenju, te ovom prilikom i pozivam sve naše zemljoradnike da u subotu, u vremenu od 7.00 do 7.30, dođu do zgrade MZ Srbobran, i da se zajedno provozamo do ‘Pionira’, što će sigurno biti jedna lepa slika, koja će posredstvom medija obići Srbiju”, poručio je Jokanović, a zatim je predstavio plan za ostatak dana. “Manifestacija će početi u 9.00 časova, uz brojne nastupe lokalnih kulturno-umetničkih društava i plesnih grupa. Posetiocima će se obratiti pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, domaćin parcele direktor AD ‘Pionir’, i naravno predsednika naše opštine koji će otvoriti manifestaciju i proglasiti početak takmičenja u oranju”, najavljuje Ninoslav i još jednom podseća da će se velika pažnja posvetiti najmlađim posetiocima. Vaspitačice PU “Radost” pripremaju različita takmičenja za decu, kao i druge zanimljive sadržaje sa temom poljoprivrede, a sva deca koja budu učestvovala dobiće medalje i poklon igračke opet sa motivima zemljoradnje.

Jokanović je podsetio da je “Srbobranska brazda” još 2019. godine prevazišla sve lokalne okvire, ona je postala temelj iz kog je proizašla ideja da se Srbija uključi u Svetsko takmičenje orača. Takozvano, prvenstvo najboljih orača planete, trebalo je da se održi prošle godine u junu mesecu, ali je epidemija sve odložila, što ne znači da se od učešća Srbije i srbobranskog šampiona odustalo.

Slobodan Subić, predsednik Saveta MZ Srbobran, zahvalio se Opštini Srbobran, kao pokrovitelju manifestacije, kao i generalnom sponzoru Semenskoj kući “KWS”, koja je u srbobranskim sportskim i svim drugim manifestacija sve prisutna i sponzoriše njihovo održavanje, a posebno uzima učešće u “Srbobranskoj brazdi”. Pored toga Subić je najavio i nešto što je novina na ovoj manifestaciji, a istovremeno i vrlo lepa inicijativa: “Odlučili smo da sav prihod od prodaje pića na ‘Brazdi’ iskoristimo za opremanje jednog kompletnog dečijeg igrališta, dok će ostatak novca biti iskorišćen za adaptaciju postojećih, prvenstveno onih u vrtićima. S toga apelujem na naše građane da dođu u subotu, najavljeno je lepo vreme bez vetra, sam ambijent na kom će se održati manifestacija takođe je lep, organizacija svega dobra i raznovrsna, i eto prilike da učestvuju u akciji tako što će svakako popiti neko piće. Istovremeno pozivam i naše zemljoradnike, da se prijave za takmičenje u oranju, još uvek ima vremena. Dolaze nam učesnici iz svih okolnih opština, pa čak i iz Šumadije, red je da se pokažemo u najboljem izdanju i potvrdimo da su Srbobranci neprikosnoveni u obradi zemlje. Nagrade su vredne, na nivou onih od pre dve godine, što je samo dodatni motiv da bude što više takmičara”, napominje Slobodan Subić.

Subotnja manifestacija privukla je i relevantne obrazovne institucije iz domena poljoprivrede, dolaze profesori i studenti sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, učenici iz Srednje poljoprivredne škole iz Bačke Topole, ali i iz Futoga. Takođe, prisustvo su potvrdili i gosti iz Republike Srpske i iz Slovenije, kojima se posebno dopala ideja “Srbobranske brazde” i Svetskog takmičenja u oranju.

Govornici na ovoj konferenciji za mediji složni su u tome da se posebna zahvalnost treba uputiti lokalnim poljoprivrednicima, koji nesebično pomažu održavanje manifestacije. U jeku je setva uljane repice, kao i skidanje suncokreta, ipak su svi pomerili svoje obaveze, posao od kog žive, samo kako bi pomogli Mesnu zajednicu i njenu organizaciju “Srbobranske brazde”.

Facebook Komentari