Održan niz svečanosti povodom mađarskog nacionalnog praznika

22. avgust 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Dan Svetog Stefana na prigodan način, nizom svečanosti, obeležen je i u Srbobranu, gde su pripadnici mađarske nacionalne zajednice proslavili svoj praznik, posvećen prvom kralju i ujedinitelju svih Mađara.

Sa proslavom se počelo još u ponedeljak, 16. avgusta, kulturnim dešavanjima. U Galeriji Doma kulture otvorena je izložba slika Natalije Kiš, a zatim je u dvorištu iste ustanove prikazan film na mađarskom jeziku “Made in Hungaria”, ostvarenje bogato muzikom koje je posvećeno Miklošu Fenjeu, poznatom izvođaču iz Mađarske s druge polovine 20. veka.

Manifestacija posvećena prvom Ugarskom kralju Stefanu, nastavljena je u četvrtak, 19. avgusta, na Kalvariji, održavanjem svete mise. Ujedno se ove godine proslavlja i jubilej od 20. godina obnove Kalvarije, koja je nakon 55 godina u potpunosti rekonstruisana i na njoj se od 19. avgusta 2001. godine ponovo održavaju crkvene ceremonije. Na ovom mestu te godine mladi iz Srbobrana izveli su rok operu Kralj Sveti Stefan i upravo je video snimak sa tog događaja ove godine emitovan u Spomen kući Nandora Giona, po završetku mise.

Posebna svečanost je priređena u sali Malog pozorišta u petak, 20. avgusta, večera i bal povodom Svetog Stefana, najvećeg nacionalnog praznika u Mađara. Svečanosti su prisustvovali Arpad Fremond, poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije i član predsedništva SVM, Zoltan Kerekeš, član Saveta SVM, Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran, Milena Alargić, predsednica SO Srbobran, zatim Beata Vekonj, pomoćnica predsednika opštine, kao i članovi Opštinskog veća Beata Sabadoš Fodor i Kristijan Kočiš.

Za predsednika opštine Srbobran., Radivoja Debeljačkog, ovo je bila druga po redu svečanost organizovana sa istim povodom na kojoj je prisustvovao, te je nakon što se vratio iz Orošhaze, i svojim sugrađanim mađariske nacionalnosti uputio usmenu čestitku. U svom obraćanju okupljenima istakao je da skladan život svih građana Srbobrana, ispunjen međusobnim poštovanjem, podrškom i tolerancijom, mora biti imperativ za sve pojedinci i organizacije, jer samo iz takve atmosfere saradnje i poverenja može napredovati cela zajednica i svi njeni pojedinci.

Poslednje dešavanje u programa proslave Svetog Stefana, održava se danas pored hipodroma, Udruženje “Citadela” organizuje VIII Kotlićijadu.

Facebook Komentari