Povodom Sv Stefana Debeljački posetio Orošhazu

21. avgust 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Dugogodišnje prijateljstvo dva pobratimljena grada, Orošhaze u Mađarskoj i našeg Srbobrana, ogleda se u različitim vidovima saradnje, ali i zajedničkim obeležavanjima važnih datuma i kulturnih manifestacija. Povodom najvećeg državnog praznika u Mađarskoj, ujedno i crkvenog praznika Svetog Stefana, u Orošhazi je boravila delegacija naše opštine predvođena predsednikom Radivojem Debeljački.

“Razna ograničenja koja nam je svima zajedno doneo COVID 19, ipak nisu narušili i ostavili traga na odnosima naših pobratimljenih gradova. Već sam doček i gostoprimstvo koje smo osetili na svakom mestu, jasno su pokazali da ljudi iz Orošhaze i dalje žele da grade prijateljske odnose sa opštinom Srbobran, a u ime naše lokalne samouprave mogu da istaknem da i sa ove strane postoji ista namera i želja.

Susret sa gradonačelnikom Davidom potvrdio je sve to i razgovarali smo kako da osvežimo naše odnose posle pauze koja nam je nametnula teška zdravstvena situacija. Naš fokus u razgovorima bili su projekti i modeli saradnje koje treba prvo obnoviti. Složili smo se da tradicionalne razmena učenika, tokom koje su naša deca putovala na kamp u Orošhazi, a deca iz Mađarske u naše odmaralište u Sutomoru, mora biti ponovo uspostavljena čim to dozvole epidemiološke prilike, jer je taj vid saradnje bio odličan za građenje prijateljskih odnosa i jačanje veza. Razgovarali smo i o drugim modelima, o kulturi, sportu, mogućim zajedničkim projektima, i složili se da široki prostor za saradnju dva grada moramo ispuniti konkretnim potezima. Imamo obavezu da prijatelje iz Orošhaze prvom prilikom dočekamo istom merom”, po povratku iz Mađarske izjavio je Radivoj Debeljački. On je još jednom iskoristio priliku da kolegi Zoltanu Davidu kao i svim stanovnicima Orošhaze, ali i svim pripadnicima mađarske nacionalne zajednice u Srbobranu, čestitao najveći državni praznik – Dan Svetog Stefana.

Delegacija iz Srbobrana ovom prilikom prisustvovala je polaganju venaca na spomenik Svetom Stefanu, prvom kralju Ugarske, a zatim u Evangelističkoj crkvi i dodeli najviših priznanja Orošhaze zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Zajedno sa Debeljačkim, opštinu Srbobran na proslavi u Orošhazi predstavljali su i Beata Sabadoš Fodor i Kristijan Kočiš, članovi Opštinskog veća, te Slobodan Subić, direktor Centra za sport i turizam opštine Srbobran.

Facebook Komentari