FK SRBOBRAN otpočeo sezonu uz dosta novina

19. avgust 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Fudbal, Sport

U sezoni 2021/22. Fudbalski klub “Srbobran” nastupa u Područnoj ligi “Subotica”, iako je klub na kraju sezone (u Vojvođanskoj ligi), bio 6 mesta udaljen od dna tabele, to nije bilo dovoljno za opstanak. Takmičenje u novoj sezoni je počelo i to je bio razlog da porazgovaramo o stanju u klubu sa njegovim predsednikom Nemanjom Perendić.

Uprava je dovela novog trenera, zamenila veći broj igrača, a radi se i na infrastrukturi stadiona u srbobranskoj Šumici. Za klub je i dalje najvažniji rad sa decom, jer samo ulaganjem u njih može se obezbediti nekakva budućnost, stav je našeg sagovornika.

“Do poslednjeg dana, zvaničnog početka nove takmičarske sezone, čekali smo vest o tome da li ostajemo u 4. rangu, ili takmičenje nastavljamo u 5. rangu takmičenja. Opravdano smo se nadali da kao trinaestoplasirana ekipa, odnosno šesta od nazad, možemo ostati u ‘Vojvođanskoj fudbalskoj ligi’, ali se ispostavilo da se vraćamo u PFL ‘Subotica’. Ne gledamo na to kao na nešto loše, prosto je tako, godina pod koronom je uzela danak i ispalo je znatno više timova iz takmičenja nego što je do sad bio običaj. Napravili smo određeni uspeh, igrali smo tu sezonu sa čak 8 do 9 Srbobranaca na terenu. Mislim da je to važno ponoviti, jer ostale ekipe ne mogu se pohvaliti tim brojem domaćih fudbalera”, uz optimizam u glasu kaže Perendić, zadovoljan što se Srbobranu kao mesto može pohvaliti dovoljnim brojem talentovanih momaka za sastavljanje prvog tima. To je po njemu najbolji način promovisanja lokalnog fudbala, kluba i samog mesta.

“Ne vredi gledati mnogo za sobom, u sportu uvek postoji  samo ono što je ispred, nova sezona, nove utakmice i izazovi. Igrački kadar je promenjen, neki fudbaleri su otišli, ali su opet neki došli i to većinom naši momci, Srbobranci. Momci koji su ponikli u našem klubu su odlučili da se vrate i ponovo obuku plavi dres. Deo ekipe su postali: Dragan Ađanski, Miladin Srdanov, koji će obavljati i trenerski posao sa mlađim kategorijma igrača, a ekipi će značajno pomoći svojim iskustvom. Tu je i Nemanja Komlenić, jedan mlad momak koji će pojačati napad i od kog puno očekujemo, zatim Stanko Radosavljević, Aleksandar Dugunić, Bojan Mandić, Nemanja Rankić, Đorđe Golupski, i špic Nikola Peruničić koji svojim iskustvom igranja Srpske lige treba značajno da pomogne ekipi. Novina je i trener, Siniša Todorović iz Bečeja preuzeo je prvi tim. Dosta dobro se trenira, što i ne iznenađuje jer je reč o čoveku dobro poznatom fudbalskoj javnosti. Bio je dobar igrač, ali je poznatiji kao trener u Srpskoj ligi. Čak 7 godina je vodio ekipu ‘Dunav’ iz Prahova kod Negotina.

Ulazimo u ovo takmičenje bez opterećenja da moramo brzo da se vratimo u ‘Vojvođansku ligu’. Neću na taj način da opterećujem igrače, idemo iz utakmice u utakmicu sa namerom da se takmičimo, a ako to dovede do osvajanja neke od pozicija za napredovanje, onda je to samo veći plus za nas. Cilj je igrati što lepši fudbal, da igra što više Srbobranaca, do privučemo što više naših gledalaca na utakmice, da vratimo ljudima naviku dolaska na stadion i navijanja za lokalne momke, da ponovo zaživi sportski duh u Šumici”.

Prethodnog vikenda FK “Srbobran” je odigrao prvo kolo i odmah zabeležio pobedu. “Savladali smo sa 3:2 ‘Sutjesku’ iz Bačkog Dobrog Polja, sa čak 10 Srbobranaca na terenu, što je kako sam već rekao nešto što se mora ceniti. Nastavljamo putem promocije domaćih igrača nevezano za to u kojoj ligi igramo, od toga se ne odstupa, samo moramo nekako da nadoknadimo generacijski jaz koji je nastao u radu sa mlađim kategorijama. Dok ne stasaju za prvi tim neki novi klinci, sa kojima mnogo radimo u školici fudbala, do tad ćemo gledati da afirmišemo što više naših starih igrača”. Sa decom u FK “Srbobran” rade licencirani treneri, bitno je da se znaje trenera prenese na decu, ali je bitan i dobar pedagoški rad za koji su zaduženi: Borislav Stanaćev, Zoran Mijić, Žarko Jorgić, a od ove sezone i pomenuti Miladin Srdanov.

“Raduje me što ćemo uskoro potpisati ugovor o saradnji sa klubom ‘TSC’ iz Bačke Topole. Nije mala stvar kad se jedan Superligaš interesuje da uloži u neki klub i ostvari saradnju. To valjda znači da smo dobro radili, da se primećuje povećanje broja dece u klubu i da se sa njima kvalitetno radi. Takvim radom nadam se da ćemo u godinama pred nama uspeti da vratimo naš klub na fudbalsku mapu Srbije. Nemojmo zaboraviti da je klub iz Šumice nekad igrao Drugu ligu. Saradnja sa Topolom odvijaće se u dva smera, rekonstrukcija tribina na stadionu i ulaganje u razvoj mladih igrača, što podrazimeva donaciju sportske opreme, rekvizita i plaćanje dva trenera”, tu se ulaganje u infrastrukturu ne završava kaže Perendić.

“U planu je ugradnja elektronskog semafora na stadionu, projekat koji finansira Pokrajinski sekretarijat za sport, sa rokom završetka radova u oktobru ove godine. Iako je od mog dolaska u klub već mnogo urađeno oko i na samom stadionu, sa novim tribinama i semaforom ukupna slika biće značajno promenjena, što je najlepši način da obeležimo stogodišnjicu fudbala u Srbobranu”, kaže nam Nemanja uz širok osmeh. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez podrške lokalne smouprave, dodaje predsednik kluba, i zahvaljuje se na podršci koju dobija, kako u prošloj tako i u ovoj sezoni.

 

Facebook Komentari