“Vašarišćanski turnir” proizvod je komšijske sloge

09. avgust 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Fudbal, Sport

Lokalne inicijative građana koje opstaju tokom godina najbolji su primer saradnje među ljudima i njihove neprestane želje da naprave, i budu deo, nečeg lepog i dobrog. Turnir u malom fudbalu koji je u nedelju organizovan na Vašarištu po treći put upravo je takva jedna inicijativa.

“Vašarišćanski turnir” prošle godine nije održan, zbog epidemije naravno, a ovog leta je održan u punom kapacitetu. Pravilo je da stanovnici pojedinačnih ulica iz ovog naselja oforme svoje timove, koji zatim nastupaju pod imenom iste te ulice, a sve se dešava na malom i lepo uređenom fudbalskom terenu oko kog se okupe brojni stanovnici ovog dela Srbobran, ali i njihovi prijatelji iz drugih delova mesta. Ova fudbalska svetkovina praznik je za Vašarišćane, u njemu učestvuju svi, bilo da igraju fudbal, sude utakmice, brinu se o organizaciji, hrani, piću, ili samo navijaju za svoje timove.

Mlađen Ergelašev, jedan od organizatora i realizatora, kaže da je “Vašarišćanski turnir” jedna lepa komšijska priča, gde su dobrosusedski odnosi i drugarstvo na prvom mestu. “Iz dobrih komšijskih odnosa sve ovo proizilazi. Mi na Vašarištu smo malo odvojeni od ostatka Srbobrana i zato smo možda više okrenuti jedni drugima, držimo se zajedno kao familija. Jednom u godini se svi skupimo i taj dan provedemo zajedno. Jednu livadu u naselju smo uredili da bude fudbalski stadion, sa pratećim rekvizitima i drugim sadržajima, uglavno tu vreme provode deca. a mi uz njih takođe uživamo. Akcenat turnira je na dobroj zabavi i druženju, manje je bitno to ko je pobednik. Ono što moram da isteknem, je da smo ove godine kao goste na turniru imali naše prijatelje sa bratskog igrališta “Naša priča”, koji su ovaj lep dan proveli sa nama i zajedno se družili”, ističe Ergelašev i dodaje, da Vašarišćani jako vole svoje naselje, ono je za njih posebno i zato o njemu vode računa, drže ga čistim i urednim. Možda je baš to ta poveznica između Vašarišta i Novog Naselja, gde takođe postoji inicijativa sa istim vrednostima i zbog čega je “Naša priča” u bratskim odnosima sa ovom lokalnom ekipom.

Iako je akcenat na druženju, ne može se zanemariti da je neko ipak osvojio naslov prvaka na ovogodišnjem turniru. Pvo mesto zavredila je ekipa iz Strumičke ulice, drugi su bili momci iz Vojvođanskih brigada, a treće mesto osvojio je tim iz Ratarske ulice. Nemanja Perendić proglašen je za najboljeg strelca na turniru, i on je tom prilikom rekao sledeće: “Lepa manifestacija, odlično organizovana uz velik odziv stanovnika Vašarišta koji su došli da vide nastupe svojih komšija i rođaka, sve zajedno jedna jako lepa slika. Voleo bih da se sa ovom tradicijom nastavi i da traje dugi niz godina. Meni je danas posebno lepo jer je moja ulica osvojila prvo mesto, ponosni smo na to, pošto smo tek iz trećeg puta uspeli da postanemo šampioni. Sad možemo da odahnemo i prepustimo se proslavi uz muziku, piće i naravno Golubov roštilj”, kaže uz širok osmeh Nemanja, ne krijući zadovoljstvo što je od strane svojih komšija i prijatelja proglašen i za najboljeg strelca.

“Neću baš reći da sam uzbuđen zbog priznanja, ali je sigurno lep osećaj kad si najbolji. Ovde na Vašarištu sam i počeo svoje prve fudbalske korake, emotivno sam vezan za ovo naselje, a siguran sam da se to vidi i na stadionu Fudbalskog kluba ‘Srbobran’, gde radom pokušavam da vratim sve ono lepo što me veže za ovaj deo mog mesta”, dodaje Perendić, koji je ujedno i predsednik lokalnog kluba.

Turnir je zatvoren revijalnom utakmicom između timova: reprezentacija “Vašarište” i Udruženje “Naša priča”. Pobedu su odneli gosti, rezultatom 3:5, što i jeste u duhu dobrih domaćina koji vode računa da im gosti budu zadovoljni. Za posebne zasluge od organizatora takmičenja, priznanje Šampion dana, dobio je golman ekipe “Naša priča”, Nenad Bugarski.

“Bilo nam je prelepo, zaista smo proveli jedan divan dan na Vašarištu u odličnom društvu i još boljem raspoloženju. Slični ljudi slično razmišljaju, zato i ne treba da čudi što ekipa sa Vašarišta i ‘Naša priča’ imaju jedan bratski odnos. Ciljevi su nam isti, a to je da našoj deci pružimo najlepše uslove za odrastanje, da naselje u kom živimo bude lepše i da se družimo što više. Da slobodno vreme koje imamo provedemo najbolje što možemo, u prirodi sa porodicom i prijateljima. Sport je najbolji način za to, i zato se najiskrenije zahvaljujemo Vašarišćanima što su nas pozvali da budemo njihovi gosti na turniru. Veliko hvala, i nadam se da ćemo uskoro moći da se odužimo na sličan način”, rekao je ovom prilikom Bugarski iz Udružena “Naša priča”.

Facebook Komentari