Oluja se ne sme zaboraviti

04. avgust 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Lokalna samouprava

Najveće stradanje Srba, i ujedno najveće etničko čišćenje u Evropi od Drugog svetskog rata, sprovedeno u Hrvatskoj u vojnoj akciji Oluja, danas je obeleženo i u Srbobranu. Parastos i polaganje venaca za stradalnike obavljeni su u okviru Srpskog pravoslavnog hrama posvećenog Bogojavljanju.

Kao i mnogi drugi datumi u kojima se Srbobran seća stradalih junaka i 4. avgust je važan dan u istoriji naroda čije ime slavno stoji u nazivu opštine i mesta u kom živimo. Godišnjica Oluje je momenat koji se ne proslavlja, ipak se obeležava svečano, uz dozu tuge, ali i visoko podignutog čela. To je trenutak kad treba da se podsetimo koliko je važno držati se zajedno, ponosno gledati na svoj narod koji je mnogo puta bio u poziciji da se bori za svoj opstanak i slobodu.

“4. avgusta 1995. godine, napadom hrvatske vojske na Republiku Srpsku Krajinu, počela je Oluja, zbog čega se svake godine taj datum obeležava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima sa teritorije Republike Hrvatske”, u svom obraćanju rekla je danas Milena Alargić, predsednica Skupštine Opštine Srbobran, a zatim nastavila. “Tokom Oluje je proterano 250 hiljada Srba, nestalo je ili je ubijeno 2 hiljade pripadnika našeg naroda. Oluja predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi od Drugog svetskog rata.  Danas odajemo poštu svim žrtvama ove tragediuje, Srbima kojima su oteti bezbrižno detinstvo, mladost, Srbima kojima je oteto ognjište i oteta dostojanstvena starost. Večno ćemo tugovati za nevinim žrtvama, Oluja se ne sme zaboraviti”, rekla je u svojoj emotivnoj poruci Milena Alargić.

Nakon održane molitve u Crkvi i pred spomenikom stradalim Srbobrancima u ratovima devedesetih, podno njihovih imena položeno je cveće, a njega su doneli i žrtvama se poklonili predstavnici: lokalne samouprave, Udruženja Ratnih vojnih invalida opštine, Udruženja “Hrabri borci”, Srpske napredne strane i Jedinstvene Srbije.

Facebook Komentari