Srbobranci su najbolji domaćini ribolovačkih susreta

24. jul 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Sport

Danas je Srbobran bio domaćin 2. ribolovačkog Kupa ratnih vojnih invalida Srbobrana, i 17. po redu Kupa ratnih vojnih invalida Vojvodine.

Čak 15 takmičarskih ekipa smestilo se uz obalu kanala DTD u Srbobranu, većina sa prostora severne srpske pokrajine, ali tu su i ekipe iz Ćićevca i Gornjeg MIlanovca, kao i dva tima iz Republike Srpske, Gradiška i Zvornik. Ostale selekcije oformili su klubovi i udruženja iz: Vršca, Novog Kneževca, Inđije, Bečeja, Rume, Sente, Sombora i Odžaka, uz naravno dva domaća sastava.

Vojvođanski Kup je već postao tradicionalan u Srbobranu, održava se deseti put za redom, prilaz vodi je lak što invalidima odgovara, a i sam ambijent i domaćini su vrlo prijatni. To je ono što uvek spomenu učesnici ovog takmičenja, dok je predsednik URVI Srbobran, Goran Mijonić na to dodao sledeće: “Takmičenje se ove godine održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova kao i opštinske uprave Srbobran. Zadovoljni smo današnjim takmičenjem, kako brojem ekipa tako i lepom vremenu koje nas je poslužilo. Učesnici Kupa su ratni vojni invalidi i članovi porodica palih boraca, i oni potiču sa bukvalno svih prostora bivše države.

Lepo je videti sve ove ljude, bivše borce, kako u miru i sa zadovoljstvom pecaju. Nadam se da će jednom doći vreme kad nećemo imati više ratnih vojnih invalida, to će značiti da nema ni ratova, da se živi u miru i da se samo peca. Ovaj vid sporta jako je dobar za ljude koji su prošli ratove, donosi mir i relaksaciju, zato ih organizujemo i na njih odlazimo. Već smo dogovorili odlazak na 4-5 takmičenja u Vojvodini, a odlazili smo i u Republiku Srpsku, planiramo odlazak i u Kraljevo, Ćićevac, gde smo pozvani”, rekao je Mijonić, koji je iskoristio priliku da pozove sve bivše borce sa teritorije opštine Srbobran, da se sa dokumentacijom o učešću u ratu jave opštinskoj upravi kako bi stekli status veterana rata. Ta kategorija građana je od ove godine prepoznata u zakonu i važno je da se svi registruju kako bi kasnije mogla da se ostvaruju različita prava i benificije, poručuje Mijonić.

Takmičenju je prisustvovao i Mil0š Urošević, pomoćnik sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, konkretno zadužen za boračka pitanja. “Sa velikim zadovoljstvom sam se odazvao pozivu i došao u Srbobran, gde mogu reći da sam pozitivno iznenađen nivoom organizacije ove manifestacije. Ambijent je lepo uređen, broj učesnika je zaista velik i dolaze sa različitih krajeva, što je potpuno neočekivano i za svaku pohvalu. Kada me je predsednik udruženja, Goran Mijonić, pozvao odmah sam potvrdio dolazak, pre svega jer se njegovo udruženje jako ističe. To možda nije popularno reći zbog ostalih udruženja, ali to je tako, srbobranski URVI je jako dobro organizovan i ulaže se mnogo napora i truda u rad. Zadovoljstvo je sarađivati sa ljudima koji tako vode organizaciju, imaju dobru međusobnu komunikaciju i vidi se da su drugari. 

Možda nekom sa strane može delovati da je ovo samo neko takmičenje za razbibrigu, ali ni izbliza nije tako. Čuo sam mnogo dobrih predloga od ljudi ovde, kako unaprediti rad udruženja, kako pospešiti saradnju sa sekretarijatom i ministarstvom, čak smo čuli i dobru ideju za edukaciju. Na jesen ćemo održati jedan takav seminar posvećen edukaciji opštinskih referenata koji se bave pitanjem boraca i ratnih vojnih invalida. To su uglavnom teme koje su dosta osetljive i kojima treba prići na određen način. Dosta dobrih predloga sam čuo i rado ćemo ih utkati u taj seminar”, s oduševljenjem navodi Urošević i dodaje da će Pokrajinska Vlada i sekretarijat uvek podržavati ovakve akcije i lokalno URVI.

Najbolja ekipa na današnjem takmičenju bila je iz Gornjeg Milanovca, čiji su ribolovci osvojili dva prva i jedno drugo mesto. Druga ekipa u generalnom plasmanu došla je iz Ćićevca, sa osvojenim po jednim prvim, drugim i trećim mestom. Reputaciju dobrih ribolovaca u Srbobranu odbranili su članovi lokalnog Udruženja “Hrabri Borci”, koji su zauzeli treće mestu u plasmanu, sa jednim četvrtim, šestim i osmim mestom.

Facebook Komentari