Prvi dan proslave Petrovdana nadmašio očekivanja

12. jul 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Proslava Petrovdana je počela juče, prvo kasačkim trkama na Hipodromu KK “Vranac”, a zatim i na Trgu slobode gde su se prateći kulturno-umetnički program zabavili mnogobrojni posetioci.

Protivepidemiološko zatvaranje uzelo je danak kod ljudi, evidentno je da su svi bili željni nekakvih dešavanja, a manifestacija koja prati crkveni praznik, “Petrovdanske svečanosti”, iz kuća je izvukla enorman broj Srbobranaca koji su se pretočili u publiku, kako na trkama tako i u parku.

Velika sportska priredba koja po običaju prati Petrovdan u Srbobranu, jeste značajan događaj koji konjari ne propuštaju, a i lokalna publika ume da uživa u nadmetanju brzih atova i njihovih vozača. Već na startu prve trke u 16:30 tribine hipodroma, ali i ograda oko staze, bile su načičkane ljudima koji su uz semenke i hladno piće spremno dočekali nastupe rasnih atova. Posebno raduje što je među publikom bilo mnogo dece, koja su trke netremice pratila.

Iako je broj učesnika na 16. Petrovdanskim kasačkim trkama bio za nijansu manji nego inače, jer se već sutradan održava takmičenje u Lozoviku, kvaliteta nije manjkalo. Grlo koje je osvojilo naslov Petrovdanske trke nosi ime Iago d’Amore sa vozačem Andor Veberom. Reč je o sedmogodcu iz odgoja Branislava Mukića, vlasnika Petra Žužića, koji je postigao vreme 1:14,8  iz dva hita, i tako uz pehar pobednika odneo i zaradu od 74.000 dinara.

U ostalim trkama pobede su odneli:

  • Trka “Abba” – grlo Malina – Branislav Mukić
  • Trka “Ivana dei Nando” – grlo Play the Game – Vladimir Pribić
  • Trka “Čokito” – grlo Ambasador – Stevan Urošev
  • Trka “Istis Jerez” – grlo Marko – Dalibor Suknović
  • Trka “Memorijal Dušan Ćosin” – grlo Severino – Nemanja Mašić
  • Trka “Memorijal Bata Debeljak” – grlo Saphir AT – Miodrag Pantić
  • Trka “Petrovdanska trka-I trčanje” – grlo Iago d’Amore – Andor Vereb
  • Trka “Petrovdanska trka-II trčanje” – grlo Iago d’Amore – Andor Vereb.

Program “Petrovdanskih svečanosti” je sa Hipodroma prešao na Trg slobode gde se, tako se čini, publika samo preselila, a očekivali su ih brojni nastupi. Prvo je predstavljeno takmičenje “Srbija u ritmu Evrope” na kojem će posle pauze Srbobran ponovo uzeti učešće, zatim su nastupile “Zvezdice”, pa KUD “Bard” Srbobran, Klub za negovanje tradicije i običaja svih naroda i nardonosti, KUD “Ivanjsko cveće” Nadalj, i za kraj je održan koncert Ivane Pavković, tokom kog je bilo najviše posetilaca.

Danas će, nakon što bude održano bogosluženje u pravoslavnoj crkvi zakazano za 18.00 časova, na Trgu slobode svoj nastup imati srbobranska grupa “Banda Drvena” (20.30), a za njima će na scenu izaći zvezde ovogodišnje proslave, Bora Đorđević i njegova “Riblja Čorba” (22.00).

Facebook Komentari