Svečanom misom obeležen je dan Svetog Tome

05. jul 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva

Rimokatolička crkva u Srbobranu, imena “Uzvišenje Svetog Krsta”, bila je u subotu mesto održavanja mise u čast Svetog Tome, svetca po kome je davnašnji Sentomaš i dobio ime.

Svečanost u Rimokatoličkoj crkvi posetilo je mnogo vernika, kako iz Srbobrana tako i iz okolnih mesta, a čak 13 sveštenika iz cele Vojvodine prisustvovalo je obredu, među njima i Mons. Slavko Večerin, subotički biskup. Uz svetu misu, ovim povodom su pevane pesme i govoreni recitali, u izvođenju učenika trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, koji ujedno pohađaju i časove veronauke.

Najstariji pisani trag o naselju na ovim prostorima datira iz 1338. godine, gde se spominje Szent Tamás, mesto čije je ime njegovim žiteljima trebalo da obezbedi zaštitu svetca, jednog od 12 Isusovih apostola, Svetog Tome. Jedan od prvih sledbenika sina božijeg rođen je u Galileji početkom prvog veka, a umro je u dalekoj Indiji u 72. godini života. U narodu je ostao upamćen pod imenom Neverni Toma, jer nije poverovao da je Isus Hrist vaskrsao.

Posebno mesto u oltaru srbobranske crkve zauzima upravo slika Svetog Tome, nastala 1866. godine, iz kista čuvenog slikara iz Bečeja, Mor Thana.

 

Facebook Komentari