Vidovdan obeležen polaganjem venaca

28. jun 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva

Šestu godinu za redom Vidovdan se u Srbobranu obeležava kao dan sećanja na sve žrtve rata koje su položene na branik otadžbine odvajkada. I današnji 28. jun protekao je u takvom tonu, održan je parastos žrtvama u pravoslavnom hramu, a ispred spomenika u dvorištu crkve položeni su venci.

Vence su podno spomenika poginulim borcima ratova 1990-99, položili predstavnici URVI opštine Srbobran, Udruženja “Hrabri borci”, kao i lokalne samouprave, kako bi se još jednom odala počast stradalim herojima i da se njihova imena nikad ne zaborave. Podsetio nas je Goran Mijonić, iz Udruženja ratnih vojnih invalida, na dan kad je spomenik podignut pre 6 godina, na veličanstveni skup i snažnu emociju koja je toga dana bila prisutna u Srbobranu.

“Nadam se da će i naše mlade generacije nastaviti u budućnosti da na ovakav, ili sličan način, obeležavaju Vidovdan. Veliko hvala našem bratskom Udruženju ‘Hrabri borci’, i naravno opštinskoj upravi, jer bez njihove pomoći mi ne bismo opstajali, pogotovo u vreme epidemije. Jedna novina koju imamo jeste baner sa slikama svih poginulih boraca naše opštine, nastao po ugledu na zid sećanja koji smo otvorili u našoj kancelariji, i od sad ćemo svako obeležavanja stradanja naših ljudi obeležavati sa noseći taj baner”, rekao nam je gospodin Mijonić.

Par reči, nakon što je održao liturgiju, okupljenom narodu ispred spomenika uputio je sveštenik Jovan Kezan. “Mogu samo da poželim našem narodu, da se nikad ne ponovi ’91. godina, kad su se ognjišta morala napuštati, i kad je naša vojska morala da ih brani, a da se danas svojih bližnjih sećamo jer su živote dali braneći svoj dom i svoju zemlju. Nadam se da će srpski narod dočekati da bar jedna generacija svoj zemaljski život provede, a da niko od njih ne bude ubrajan među mučenike koji su u ratu stradali braneći svoje bližnje. Danas smo u svojim moćima, zemaljskima i slabašnima, kroz molitvu bogu zamolili da ne prolazimo kroz iskušenja koja su prolazili naši stradali sunarodnici. Da izbegnemo sve zamke koje se pred nas postavljaju od strane onih koji van naše zemlje vešto pokušavaju da nam nanesu zlo”, rekao je između ostalog otac Jovan Kezan.

Facebook Komentari