Obezbeđeni su novi beskamatni krediti za poljoprivrednike

18. jun 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

I treću godinu za redom opština Srbobran potpisala je ugovor sa Direktnom Bankom kako bi lokalnim poljoprivrednim proizvođačima obezbedila svež kapital za održavanje proizvodnje, bez kamate i uz minimalnu papirologiju.

Iako je ugovor između dve strane zvanično potpisan 15. juna, danas je održan sastanak u kancelariji predsednika opštine, uz prisustvo medija, prvenstveno kako bi se poljoprivrednicima poslala poruka da mogu konkurisati za sredstva po najpovoljnijim uslovima i kako bi ih pozvali da to učine. Gosti iz Direktne Banke bili su Svetlana Lukić, direktorka RC Novi Sad Direktne banke, i Đuro Radović, menadžer za poslove sa agro kreditima, dok su uz predsednika opštine Radivoja Debeljačkog, bile Danijela Vujačić, načelnica opštinske uprave, kao i Nataša Zekić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Debeljački je sa zadovoljstvom pozvao poljoprivredne proizvođače da se prijave za sredstva koja subvencioniše lokalna samouprava, ističući da poljoprivreda kao najznačajnija privredna grana u Srbobranu zaslužuje da se u nju ulaže na ovakav načina. “Imamo dobar poslovni odnos sa Direktnom Bankom, zadovoljni smo kako su realizovani prethodni ugovori i zato nastavljamo saradnju i u ovoj godini. Potpisan je ugovor o novoj tranši subvencionisanih kredita, a pod tim se podrazumeva da opština Srbobran snosi sve bankovne troškove, nema kamate, niti troškova obrade, čak ni zahtevne papirologije. Poljoprivrednici na ovaj način dobijaju traženi novac i dužni su da u roku od godinu dana istu sumu vrate, s tim što su ograničeni na maksimalan iznos od 500.000 dinara. Sve što je potrebno da naši poljoprivrednici urade, jeste da se jave u Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj naše opštine (KLER), uz uslov da ispunjavaju one osnovne tehničke uslove bez kojih se ne može. Sve ostalo rade zaposleni u KLER-u.

Na ovaj način ne samo da olakšavamo rad našim poljoprivrednicima već i podstičemo ulaganja u poljoprivredu. Primera radi, mi smo za iznos od milion dinara, koliko smo izdvojili u ovoj godini kroz investicije u poljoprivredu, omogućili 17 miliona dinara ulaganja kroz različite programe. To je jako dobra stvar jer smo sa jednim milionom obezbedili 17 puta više ulaganja. U jednoj od prethodnih godina imali smo situaciju da je sa tih milion dinara ulaganja čak 40 poljoprivrednih proizvođača dobilo ovakvu vrstu kredita, a kroz razgovor sa njima dalo se zaključiti da su zaista bili zadovoljni.  Ovom prilikom pozivam naše poljoprivredne proizvođače koji imaju potrebu za ovakvim ulaganjima, da se jave. Ovaj program će im biti na raspolaganju dok se ne potroše sredstva predviđena budžetom, najkasnije do kraja godine, mada verujem da će usled velikog interesovanja kreditna linija i ranije biti zatvorena”, objasnio je Radivoj Debeljački.

Poziv poljoprivrednicima da konkurišu za povoljne kredite uputili su i predstavnici banke, prvo gospođa Svetlana Lukić koja je najavila dalje unapređenje ponuda za ovu granu privrede u bliskoj budućnosti. “U želji da ostane pouzdan partner klijentima, Direktna Banka u saradnji sa Opštinom Srbobran, treću godinu za redom pokreće program subvencionisanih poljoprivrednih kredita. Nakon zaista odličnih rezultata koje smo imali do sada, očekujemo da ćе i ove godine najveći broj poljoprivrednika pokloniti poverenje upravo nama. Kratkoročni subvencionisani poljoprivredni krediti za obrtna sredstva predstavljaju značajan podsticaj za poljoprivredna gazdinstva i jedan od načina na koji mogu veoma povoljno da unaprede svoje poslovanje. Klijentima nudimo niz pogodnosti, a jedna od značajnih svakako jeste jednostavna procedura podnošenja zahteva, kao i rok odobrenja kredita od samo nekoliko dana po dostavljanju potrebne dokumentacije. Kreditna podrška agrarnom sektoru је strateškі važna za Direktnu Banku zbog čega konstantno razvijamo i unapređujemo našu ponudu. Banka ćе i u narednom periodu nastaviti da ovim i sličnim podsticajima, aktivno doprinoseći dаlјеm razvoju i jačanju domaćе poljoprivredne proizvodnje, uz održavanje stabilnosti poslovanja svih naših klijenata”.

Đurо Radović dao je nešto više podataka na temu kredita: “Direktna Banka je, u nastojanju da podrži dalji razvoj agrara i omoguči dodatne olakšice u poslovanju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, i ove godine sa predstavnicima opštine Srbrobran, i predsednikom Opštine gospodinom Radivojem Debeljačkim, potpisala ugovor koji omogućava odobravanje i isplatu subvencionisanih dinarskih poljoprivrednih kredita za obrtna sredstva gazdinstvima u aktivnom statusu, sa prebivalištem i proizvodnjom na području opštine Srbobran. Reč је о poljoprivrednim kreditima sa subvencijom u dоmaćој valuti koji su trenutno cenovno najpovoljniji krediti na tržištu, jer se korisniku odobravaju bez kamate i bez naknade za obradu zahteva, u maksimalnom iznosu do 500.000 dinara i sa rokom otplate do 12 meseci. Ovi krediti su u potpunosti prilagođeni potrebama poljoprivrednika, pa se sredstva namenjena za finansiranje tova, stočne hrane, veterine, kupovine repromaterijala za setvu, gorivo i slično, mogu vraćati u vidu mesečnih, tromesečnih i šestomesečnih anuiteta, u zavisnosti od vrste delatnosti gazdinstva”, rekli su predstavnici banke.

Facebook Komentari