Otvorena je izložba “Velikani srpskog glumišta”

15. jun 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Relaksirana epidemiološka situacija dozvolila je da se kulturna dešavanja organizuju u većoj meri, ove nedelje ima ih baš dosta, a prvo je održano sinoć u Galeriji Doma kulture, gde je publici prikazana izložba slika “Velikani srpskog glumišta”.

Izložbu je otvorila direktorica ustanove Sonja Stojnović, koja je posetiocima i gostima koji izlažu, poželela dobrodošlicu i pozvala ih da sa pažnjom pogledaju izložena dela, jer su u pitanju portreti svima poznatih velikana kojih više nema među nama. “Izložba je zaista posebna jer u različitim slikarskim tehnikama možemo videti uspeh autora da iznese na platno emociju velikih srpskih glumaca, koji su svojim ulogama obeležili epohe u kojima su stvarali”, rekla je Stojnović, a zatim je pozvala svoju gošću, dr Ljiljanu Jovanović, da preuzme reč i kaže par reči o izložbi.

Izložene slike, njih 36, deo su zbirke kojom raspolaže Udruženje građana “Žanka Stokić” iz Rabrova, i sa kojima se tamošnja galerija predstavlja na gostovanjima širom države. Dela su proizvod čak 4 konkursa koje je udruženje raspisivalo tokm godina, od pristiglih 200 radova sa portretima glumaca izabrano je 78 najuspešnijih, i oni čine zbirku “Velikani srpskog glumišta”.

“Veliko mi je zadovoljstvo da u ime Udruženja ‘Žanka Stokić’ otvorim izložbu u Srbobranu. Budući da je naša glumica dobar deo svog života provela u Rabrovu, mestu u kom se od 2002. godine održavaju pozorišne svečanosti ‘Žanki u čast’, ukazala se potreba da se na jednom mestu objedine velikani pozorišne i filmske scene kroz portrete u stalnoj izložbenoj postavci. Nadam se da će Srbobranci osvežiti sećanje na naše glumačke bardove, i da će se na taj način prisetiti i njihovih nezaboravnih uloga”, otvarajući izložbu izgovorila je dr Ljiljana Jovanović.

Da se dodatno podstakne naviranje tih sećanja, potrudili su se muzičari Miloš Milivojević uz gitaru i Stefan Milović sa klarinetom, izvodeći poznate note koje krase klasik jugoslovenske kinematografije, “Balkan Ekspres”.

Izložene slike možete pogledati u našoj facebook galeriji.

Facebook Komentari