Kod UČE se uči o lepoti različitosti

15. jun 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola

Dana 12.06.2021. godine realizovan je drugi deo projekta pod nazivom “Osmeh govori sve jezike” u Osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin Uča” u Nadalju, koji finansira Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Tema drugog dela projekta, izuzev oslikavanja murala koji je započet prethodne nedelje, bila je istraživački rad u kom se deca upoznaju sa drugim kulturama, poreklima i tradicijom, uočavaju sličnosti i razlike među narodima kroz jela, muziku, igre, nošnje i sve ono što Vojvodinu čini etničkim mozaikom.

Tokom dana održane su sledeće aktivnosti:

Oslikavanje zida (mural) – završna faza oslikavanja u kojoj su rado učestvovali odabrani učenici. Oslikano je 11 kvadratnih polja u kojima su se isprepletali drugarstvo, osmeh, povezanost, različitost, prihvatanje, zajedništvo i škola kao mesto gde se nižu najlepše uspomene. Nastavnik likovne kulture Đorđe Ćorić je sa velikim strpljenjem usmeravao učenike, mešao boje i davao instrukcije za završne radove. Učenici koji nisu bili u prilici da oslikavaju zid, bili su verna podrška i bodrili su drugare do samog završetka murala. Svi su bili deo kreativnog nadahnuća iz kojeg su izašli za jedno bogatije iskustvo.

Radionica na temu “Nacionalne manjine – lepota različitosti”. U okviru radionice su učenici podeljeni u tri grupe sa zadatkom da istraže određenu nacionalnu manjinu: Mađare, Rome ili Slovake i da na osnovu svog istraživanja naprave plakat koji će istaći osnovne karakteristike pomenute manjine. Period od dva sata se produžio na period od tri sata za rad, jer se deci dopao istraživački rad i želeli su više vremena. U svakoj učionici je bilo veselo, čuo se smeh, muzika, rado su saopštavali kako i šta rade i šta žele da urade. Nakon izrađenih plakata, učenici su predstavili svoje radove. Glasanjem učenika i nastavnika odlučeno je da je najbolje predstavljena nacionalna manjina: Mađari. Deci je uručen slatki paket kao nagrada za postignut uspeh. Nastavnici koji su bili mentori učenicima su: Jelena Grozdanić, Martina Radenković, Nebojša Vasić, Marija Zeremski i Tijana Melezović.

“Umorni, ali zadovoljni, završili smo sa aktivnostima oko 14 časova i počeli sa planiranjem novih. Želimo da se zahvalimo svim učesnicima projekta, kolegama i posetiocima, kao i AD ‘Medeli’ iz Vrbasa, koji su nas podržali u realizaciji planiranih aktivnosti”, rekle su direktorica škole Branislava Stanaćev i nastavnica geografije Tijana Melezović

Facebook Komentari