Evropska zelena nedelja u OŠ “J.J.Zmaj”

05. jun 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Škola

Povodom “Evropske zelene nedelje” Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” je za svoje đake organizovala prikladne radionice kojima je obeležen ekološki praznik starog kontinent.

“Evropska zelena nedelja” se ove godine odvija pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, odnosno njene Kancelarije za mlade, i uključuje svih pet škola opštine Srbobran koje su u periodu od 2. do 5. juna imale zadatak da se kreativno izraze na temu ekologije.

Mlađi osnovci OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, učenici od prvog do četvrtog razreda, učinili su to praveći skulpture. Svako odeljenje je od sekundarnih sirovina (materijala namenjenih reciklaži) pravilo svoje strašilo, što je kao i uvek kad se realizuju slične ideje naišlo na oduševljenje dece. Kod njih ovog puta nije podstican takmičarski duh, već je na prvom mestu bilo druženje kroz učešće u zajedničkom projektu koji ima edukativan karakter i usađuje najmlađima ekološku svest. Kao rezultat dobijeno je čak 13 skulptura (strašila) koje čekaju da budu izložene.

Učenici viših razreda imali su malo ozbiljniji umetnički zadatak, sami su birali kako će se izraziti, kroz likovno ili književno delo, a sve naravno kroz ekološki inspirisanu temu:”Vazduh oko mene”. Svi učesnici obeležavanja “Evropske zelene nedelje”, moći će svoje radove da predstave sugrađanima na izložbi koja se planira za 4. jul, na Trgu slobode.

 

Facebook Komentari