Nadaljski osnovci prikupili tonu i po reciklažnog papira

31. maj 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola

Tokom protekle dve nedelje u Nadalju je organizovana akcija prikupljanja otpadnog papira, sa namerom da on umesto u smeću završi na reciklaži. Akciju su vodili osnovci škole “Žarko Zrenjanin Uča”, ali se ona vrlo brzo proširila celim selom, jer su vredna deca u želji da prikupe što više celulozne sirovine, uključila sve ljude koje poznaju.

Kako bi se kod đaka probudio takmičarski duh, škola je ocenjivala svaki razred, odnosno merila količinu prikupljenog papira i nakon akcije proglasila najbolje. Par reči o organizaciji celokupne akcije mogli smo čuti od direktorke OŠ “Žarko Zrenjanin Uča”, Branislave Stanaćev.

“Jedan od ključnih problema sa kojima se čovečanstvo danas susreće jeste zaštita životne sredine i traženje rešenja za smanjivanje intenzivnog zagađivanja. Od izuzetne je važnosti upoznavati decu od najranijeg doba sa značajem recikliranja različitih materijala koje imamo svuda oko nas, a koji se mogu još mnogo puta upotrebiti u nekom drugom obliku. Tim povodom smo organizovali akciju prikupljanja papira, koja je trajala dve nedelje. Za to vreme učenici su bili veoma vredni, naročito učenici nižih odeljenja koji inače vole takmičarsko nadmetanje. U toku današnjeg dana izmerili smo sve što su odeljenja prikupila i proglasili smo pobednika. Pohvaljujemo učenike petih razreda koji su nam mnogo pomagali prilikom raznošenja i slaganja papira, kao i nastavnicima koji su bili prisutni i pomagali”, rekla Branislava Stanaćev.

Ukupna količina prikupljenog papira prelazi jednu i po tonu, tačnije 1.510 kg. Sve čestitke za “Učin zeleni tim”, ali na kraju je ipak potrebno izdvojiti one koji su najviše radili, odnosno osvojili prva tri mesta:

  1. mesto III razred sa prikupljenih 353 kg papira,
  2. mesto I razred sa prikupljenih 282 kg papira,
  3. mesto IV razred sa prikupljenih 277 kg papira.

Svi učenici trećeg razreda će biti nagrađeni za trud i uspeh koji su postigli na takmičenju.

 

Facebook Komentari