Srbobrancima je predstavljen ČUDESNI SVET DUNĐERSKIH

30. maj 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Autor knjige “Čudesni svet Dunđerskih”, Zoran Subotički, održao je u Srbobranu promociju svog dela, promociju koja je kod ovdašnjeg naroda izazvala veliko interesovanje, čemu svedoči broj onih koji su prisustvovali skupu prošlog četvrtka.

Kao tema, porodica Dunđerski, nije prvi put obrađivana od strane gospodina Subotičkog, kako i sam navodi on je oduševljen uticajem koji je ta srbobranska familija imala na različite segmente života srpskog naroda tokom 19. i u prvoj polovini 20. veka. Takođe zanimljivo mu je da otkriva nove podatke o njima, što nije uvek lako jer se komunistički režim, po završetku Drugog svetskog rata, potrudio da ih izbriše iz istorije, jer takvom društvenom poretku nije išla u prilog slika velikoposednika koji je bio široke ruke prema narodu.

U večeri kad je knjiga predstavljana srbobranskoj publici, u prelepom ambijentu lokalnog Lovačkog doma, nekadašnje kuće Stevana Dunđerskog, Zoranu su pomogli i prijatelji. Pored glumaca Jovane Radovanović i Miodraga Petrovića, koji su govorili dramske odlomke u ulogama Lenke i Stevana, priču o rodonačelnicima građasnkog načina življenja u Srbobranu, upotpunili su istoričarka dr Vesna Dimitrijević i izdavač Zoran Kulundžija, a okupljenima su se obratile i direktorica Doma kulture u Srbobranu, Sonja Stojnović, kao i doskorašnja direktorka Narodne biblioteke u našem mestu, Eva Kiš..

Ipak najvažniji u naraciji bio je Zoran Subotički, kojeg smo pre same promocije zamolili da nam kaže par reči o svom delu. “U svom dosadašnjem radu napisao sam četiti dramska dela posvećena porodici Dunšerski, a večerašnja promocija je tek prva u kojoj predstavljam knjigu ‘Čudesni svet Dunđerskih’. Nakon Srbobrana sledi čitav niz sličnih promocija, ali sam želeo da ova prva bude održana na pravom mestu za temu koju obrađuje. Iako je ta porodica velika i mnogi je svojataju, znamo da je ona upravo odavde potekla. Svoj ekonomski uspeh ovde su započeli i odavde su krenuli na put u kom su stasali u jednu od najmoćnijih srpskih familija svoga vremena. Lokacija na kojoj je promocija održana, kuća Stevana Dunđerskog, je dom u kojoj je odsedao i kralj Aleksandar, mesto gde su se vodili pregovori u vezi sa agrarnom reformom i gde su se, lično cenim, održali mnogobrojni bitni sastanci i donosile velike odluke.

Veliku pomoć da predstavim knjigu imam u mojim prijateljima, na prvom mestu dr Vesna Dimitrijević, koja je doktorirala na Dunđerskima, zatim moji prijatelji izdavači, među kojima je Narodna biblioteka Srbobran kao pravi izdavač, i suizdavač Zoran Kulundžija iz Prometeja. Svi moji tekstovi pisani su sa namerom da se izvode, mnoge su predstave već nastale iz mojih dela, zbog čega je i prirodni bilo pozvati glumce da upotpune ovo veče”, otkrio nam je Zoran Subotički, nekadašnji profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Knjiga je sazdana od četiri zasebna teksta, jedan govori o velikoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski, drugi je monodrama o Lazaru Dunđerskom, Lenkinom ocu, zatim predstava o Mari Đalinac iz Mola, ženi u koju je bio zaljubljen Bogdan Dunđerski (poznata je priča u kojoj je on platio Marinom mužu da ona ostane na imanju i bide nadzornica), i na posletku četvrti deo je testament Bogdana Dunđerskog.

Prezentaciju knjige zajednički su organizovali Dom kulture i Narodna biblioteka, dok je podrška stigla iz opštine Srbobran.

Facebook Komentari