Nastavljena je najlepša akcija lokalne samouprave, uručenje poklona za novorođene bebe.

27. maj 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava

Tradicija darivanja porodica na novorođenim bebama nastavljena je danas. U Veliku salu SO Srbobran, po pozivu, je došao veliki broj roditelja, uglavnom majki, a na radost onih koji organizuju ove skupove bilo je i dosta beba.

Roditelje i decu dočekali su predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, zamenica predsednika, Milica Zarić, član Opštinskog veća Ilija Gazepov, direktorica Centra za socijalni rad, Biserka Veselinović, i naravno uvek prisutne članice Udruženja “Ruka spasa”, predvođene predsednicom Savkom Lazić.

U ime lokalne samouprave okupljene je prva pozdravila zamenica predsednika opštine, Milica Zarić. Ona je čestitala prisutnima što su odlučili da postanu roditelji i poželela im svu sreću u obavljanju najodgovornijeg i najlepšeg posla, roditeljstva. “Drago mi je što smo u prilici da nastavimo jednu od najlepših akcija koju sprovodi naša lokalna samouprava, a to je pomoć roditeljima za svako novorođeno dete. Srbobran je jedna od retkih lokalnih samouprava, na teritoriji cele države, koja za svako novorođenče izdvaja po 20 hiljada dinara, odnosno 40 hiljada ako je u pitanju samohrani roditelj. Novina u ovom kvartalu je pridruživanje Centra za socijalni rad, akciji podrške roditeljima, koji je zajedno sa Udruženjem građana ‘Ruka spasa’ pripremio nove poklone za naše bebe. Uz pomenuta novčana sredstva, i posteljinu koju obezbeđuje lokalna samouprava, svaka beba od sad dobija novi poklon”, rekla je u uvodnoj reči Milica Zarić.

Okupljenima se obratio i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, koji se složio sa svojom zamenicom, kako je današnji povod okupljanja i njemu ubedljivo najdraži. “Ovo je zaista retka prilika u zgradi naše opštine, svega par puta godišnje, kada se iz skupštinske sale može čuti buka koja nikome ne smeta, baš naprotiv svima izmamljuje osmeh na lice. Drago mi je što, obavljajući dužnost predsednika opštine, imam priliku da čestitam na rođenju dece većini roditelja u našoj sredini, a pogotovo je lepo videti na jednom mestu ovoliko beba. Uloga nas koji vodimo lokalnu samoupravu je da brinemo o građanima, a posebno o onima koji imaju potrebu za nekom vrstom pomoći. Mislim da je obaveza lokalne samouprave da izađe u susret porodicama koje su na svet donele novi život, i da im bar malo pomogne i olakša taj početak brige o detetu. Trudićemo se da i u budućnosti povećavamo broj i nivo usluga koje su vam potrebne, a zatim da pratimo razvoj dece i pomažemo na svakom važnom koraku kroz život i odrastanje. Tu prvenstveno mislim na obrazovanje, mi smo mala sredina i mnogo nam je važno da imamo što veći procenat obrazovanih ljudi koji će zatim svojoj zajednici to vratiti stručnošću i radom”, poručio je Radivoj Debeljački, a zatim pozvao sve prisutne da nastave da doprinose natalitetu kako bi se ponovo sreli na nekom sličnom skupu u budućnosti.

Priliku da se obrati roditeljima imala je i Savka Lazić, predsednica Udruženja “Ruka spasa”, koja je uputila zahvalnost lokalnoj samoupravi, Centru za socijalni rad i naravno vrednim ženama iz udruženja koje vodi, jer zajednički već dugo istrajavaju u misiji darivanja svakog novorođenog deteta u opštini Srbobran. “Kao i do sad svaka majka može da izabere poklon koji želi, odnosno dezen posteljine za dečiji krevetac, i od sad može da bira kakve peškire želi za svoje dete. Do sad smo pleli i vezli kapice i čarapice za bebe u najrazličitijim dezenima, a sad smo se odlučili za ručno vezene peškire koji su jednako unikatni, a koristiće se mnogo duže jer za razliku od kapica i čarapica, dete ih nemože prerasti”, pojasnila je Savka Lazić. Ona se pridružila čestitkama, a zatim se pristupilo prozivanju roditelja koji su mogli da preuzmu poklone.

Facebook Komentari