S PRIRODOM NA TI: Da sačuvaju prirodu žele oni koji o njoj znaju mnogo

25. maj 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola

Škola u prirodi najlepši je benefit toplog prolećnog vremena, a učiteljice i njihovi đaci iz Osnovne škole “Petar Drapšin” u Turiji, iskoristili su ovaj dan najbolje što su mogli. Proveli su ga radno na izletištu pokraj Beljanske bare.

Učenici nižih razreda izašli su u prirodu naoružani znanjem i dobrim raspoloženjem, ponajviše ohrabreni svojim umetničkim talentima, pokazali su šta umeju. Od glume, preko pevanja i sviranja, sve do slikarstva i vajarstva. Poseban akcenat današnji skup je držao na temi ekologije, a sve navedeno činili su osnovci uz igru i osmeh.

Jedna od učiteljica u turijskoj školi, Slavica Jovanov, detaljnije nam je opisala šta su deca sve radila na današnjem skupu koji je nosio naziv “S prirodom na ti”.

“Ozbiljno smo se pripremali za današnje druženje i posvetili smo se različitim aktivnostima. Po dolasku na Beljansku baru, naši mali umetnici, slikari, vajari i pesnici, ostali su u kampu kako bi radili na svojim delima, a mi ostali, u koje svrstavam botaničare, istraživače i ekologe, smo se uputili na Stazu zdravlja. Postavili smo pred sebe dva zadatka, prvi da se pronađu i skupe lekovite biljke, bar njih 5, a drugi zadatak je bio da se prikupi sav prirodni materijal od kog ptice prave gnezda. Ceo taj put smo prešli lagano jer nam je bilo mnogo lepo, nešto smo naučili i svakako se mnogo zabavili. Deca su uložila veliki trud, bila su puna entuzijazma i želje da pronađu sve tražene biljke i materijale, i naravno uspela su u tome”, rekla nam je učiteljica Slavica, vidno ponosna na svoje učenike.

Po povratku iz šetnje, ekologe su dočekale: izlužba slikarskih i vajarskih dela, dramsko izvođenje, recitali i mini koncert u režiji učenika četvrtog razreda, koji u velikom broju pohađaju i muzičku školu. Za kraj deca su učestvovala u traganju za blagom. Napravljena je prava mapa za potragu, sa sve pravcima, orijentirima i brojem koraka koje je potrebno preći kako bi se pronašlo blago na mestu označenom sa velikim X. Kako je današnji dan u fokusu imao temu suživota s prirodom, blago je bila sadnica mladog javora, koju su nakon što su je pronašli, đaci i posadili.

“S’ prirodom na ti” ne bi bilo moguće organizovati bez podrške lokalne samouprave, a kako je u pitanju aktivizam najmlađih članova društva, podrška je bila neupitna i pokrivala je sve što je deci bilo potrebno. Predstavnici opštine su došli na Beljansku baru zainteresovani da vide bar deo onoga što su učenici iz Turije priredili. Zamenica predsednika opštine Srbobran, Milica Zarić, došla je u pratnji svojih kolega, Miloša Jovanovića iz Mesene zajednice Turija, i Slobodana Subića, iz Centra za sport i turizam, i to baš u trenutku kad je bila spremna umetnička izložba. Pogledali su slikarska i vajarska dela, a jedna od devojčica iz prvog razreda je želela da pročita svoju pesmicu Milici Zarić, što je zamenica dočekala s oduševljenjem.

“Drago mi je što smo danas ovde, ne propuštamo priliku da pomognemo svaku inicijativu u koju su uključena deca i rado se odazivamo da prisustvujemo takvim dešavanjima”, rekla je Zarić i dodala, “Opština je sa zadovoljstvom pomogla održavanje skupa, obezbeđene su majice za svu decu, sokići za osveženje i naravno sadnica koja je na kraju posađena, a koja je donacija rasadnika JKP ‘Graditelj’.

Sve pohvale za Osnovnu šlolu ‘Petar Drapšin’, za učiteljice koje su sve organizovale, napravile celodnevni plan rada koji je ujedno bio edukativan i zabavan. Vrlo je važno da decu od početka učimo benefitima koje nam priroda daje i da je važno da je čuvamo. Rezervat prirode Beljanska bara je idealno mesto gde znanje o prirodi i ekologiji đaci mogu da upotpune, sreća je što u našoj sredini imamo jednu takvu oazu i nema razloga da je ne koristimo u ovakve svrhe. Deca će mnogo naučiti o prirodi i znaće da je sačuvaju”, poručila je Milica Zarić iz Turije.

 

Facebook Komentari