NEDELJA CRVENOG KRSTA donosi brojne aktivnosti

14. maj 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Međunarodna organizacija Crvenog krsta od 8. do 15. maja obeležava nedelju posvećenu svom humanitarnom radu, s čim u vezi se i srbobranska organizacija angažovala na adekvatan način.

Nedelja Crvenog krsta u Srbobranu se obeležava nizom aktivnosti, koju sprovodi novi sekretar organizacije uz svesrdnu pomoć mladih volontera, kojih čini nam se sad ima više nego ikad pre. Ovogodišnja nedelja obeležava se pod sloganom: “Nezaustavljivi – Računajte na nas zato što i kada je najteže i dalje smo zajedno”.

Nešto više o angažovanju Crvenog krsta rekao nam je Goran Radovanović, sekretar lokalne organizacije: “Ovogodišnja Nedelja Crvenog krsta obeležava se u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, a Crveni krst Srbije i Vojvodine, obezbedio je paket dobrodošlice za svaku novorođenu bebu, koji se sastoji od poklona, članske karte Crvenog krsta i Radosnice. Pored toga, naša opštinska organizacija imala je u prethodnim danima niz aktivnosti, a neke tek treba da realizujemo. Aktivni smo u pomoći građanima prilikom imunizacije, imamo stalni punkt ispred kancelarije Crvenog krsta gde građanima delimo liflete sa važnim informacijama koje se tiču zdravlja, obišli smo osnovne škole gde smo đake starijih razreda informisali o dvema temama, za koje smo takođe delili štampani materijal.

Prva tema bila je ‘Unapređenje zdravlja i dobro mentalno zdravlje’, a druga ‘Pušenje nije igra, i ne počinji krug zavisnosti’, što mislim da su vrlo važne teme za ovaj uzrast dece. Pogotovo interesantna tema za starije osnovce je ‘Pušenje nije igra, i ne počinji krug zavisnosti’, jer se u tom uzrastu prvi put pojavljuju takvi izazovi. Takođe, čast mi je da objavim kako su se u ovoj nedelji prijavile dve nove osobe za volontiranje pri Crvenom krstu, što sa svim do sad pridošlim mladim volonterima čini našu organizaciju još snažnijom i ozbiljnijom. Pored mene i Milana, imamo još 28 volontera, što je zavidan broj koji nam otvara mogućnosti za realizacije brojnih projekata i veću prisutnost među građanima”, rekao je sekreat, koji se ujedno zahvalio svim volonterima na angažovanju i trudu.

Radovanović se zahvalio i lokalnoj samoupravi, sa kojom, ističe, ima jako dobru saradnju. Opština je ustupila na korišćenje lokal u Zmaj Jovinoj ulici, pomogla je takođe u njegovom uređenju i on se sad koristi kao magacin iz kog se snabdevaju socijalno ugrožene osobe sa paketima pomoći, a sekretar je napomenuo da ima podršku opštine i u unapređenju standarda građana korisnika narodne kuhinje.

“Za učenike Gimnazije i ekonomske škole ‘Svetozar Miletić’ pripremili smo jedno zanimljivo predavanje sa temom ‘Prva pomoć’, o kojoj će govoriti naš volonter i učenik 4. razreda ove škole, Lazar Paroški. Pored toga, očekujem da će biti odobren projekat preko Nacionalne službe za zapošljavanje, preko kog ćemo doći u priliku da angažujemo 5 saradnika koji bi bili ispomoć u radu Narodne kuhinje”, otkrio nam je Goran Radovanović, a na posletku je najavio i narednu akciju dobrovoljnog davanje krvi, koju je Crveni krst planirao za 10. jun.

Facebook Komentari