Potpisan ugovor u Vladi APV: Nova stolarija za vrtić u Turiji

11. maj 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Po ko zna koji put od početka godine opština Srbobran je u prilici da od Vlade Vojvodine dobije sredstva za realizaciju svojih lokalnih projekata, ovog puta reč je o Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i ugovoru koji pokriva troškove zamene spoljne stolarije na vrtiću u Turiji.

Na potpisivanju ugovora u novosadskoj Banovini, sedištu Pokrajinske vlade, prisustvovao je u ime opštine Srbobran, njen predsednik Radivoj Debeljački, dok je domaćin bio potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Žolt Sakalaš. Sekretar je podsetio na to koliki je značaj ugovora koji se potpisuju, za lokalne zajednice, i najavio da će se sa tim poslom nastaviti i u buduće.

“Juče je u Pačiru uručeno 18 ugovora, danas u Novom Sadu još 16. Sredstva su dodeljena za 62 ustanove s teritorije AP Vojvodine, 63 miliona osnovnim školama, 20 miliona srednjim školama, tri miliona učeničkim domovima i pet miliona dinara predškolskim ustanovama. Sekretarijat ostaje odlučan da istraje u ostvarivanju svojih strateških obrazovnih ciljeva, a jedan od njih jeste obezbeđivanje boljih uslova za boravak i rad u ustanovama obrazovanja i vaspitanja”, rekao je u svom obraćanju na svečanosti sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš.

Zahvaljujući konkursima za investicije u oblasti obrazovanja, koje resorni sekretarijat raspisuje počev od 2017. godine, do sada je uloženo preko milijardu dinara u objekte koje koriste ustanove obrazovanja. Energetska efikasnost je vrlo aktuelna tema, ne samo kod nas već i u svetu, sve više se vodi računa o utrošku energije, kako zbog ekonomskih razloga tako i zbog brige o ekologiji, sa čime se složio i Radivoj Debeljački.

“Zahvaljujem se Pokrajinskoj vladi, i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, što nam je pružena velika podrška za različite projekte, kako u prethodnoj godini, tako i u ovoj. Konkretno danas, potpisujemo ugovor za zamenu fasadne stolarije na objektu PU ‘Radost’ u Turiji, vrtić ‘Pepeljuga’. To je jedan od retkih objekata na kom zamena stolarije nije urađena, tako da sam vrlo zadovoljan što dobijamo sredstva za realizaciju tog posla. Pokrajinski sekretarijat za ovu namenu izdvaja 500.000 dinara, sredstva koja u potpunosti pokrivaju troškove projekta, što je za lokalnu samoupravu vrlo važno, jer ne moramo da izdvajamo novac iz svog budžeta, već on može da bude opredeljen za neki drugi projekat od javnog značaja. Vrtić u Turiji će nakon što radovi budu završeni, u narednoj školskoj godini, ući u grejnu sezonu kao energetski efikasniji objekat.

Sličan problem imamo i u nekim drugim, većim objektima, tu mislim na Osnovne škole, za koje ćemo u narednom periodu takođe konkurisati za dobijanje sredstava. Želja nam je da takve probleme zaista rešimo, jer se ugradnjom nove stolarije smanjuju troškovi koje izdvajamo za zagrevanje tokom zime. Za neke objekte već imamo završenu projektno tehničku dokumentaciju, za neke se ona izrađuje, a postoje i oni za koje planiramo. To znači da smo spremni za svaki naredni ovakav konkurs, imamo dovoljno projekata koji mogu da privuku novčana sredstva i u budućnosti”, rekao nam je Debeljački u Novom Sadu.

Facebook Komentari