Vakcinacija izmeštena iz Doma zdravlja. Nova lokacija PLAVI KRUG.

10. maj 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Ideja da se razdvoje osobe koje žele da se vakcinišu od onih koje u Dom zdravlja dolaze zbog zdravstvenih tegoba od jutros je zaživela u punom kapacitetu. U ulici Sonje Marinković, u zaleđu Policijske stanice u Srbobranu, otvoren je zaseban punkt za vakcinaciju građana protiv zarazne bolesti izazvane COVID 19 virusom.

Od 8.00 časova otvorena su vrata “Plave kuće”, objekta u kom je smešteno Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug”, gde su građani zainteresovani za vakcinaciju već čekali za imunizaciju. U projekat izmeštanja vakcinacije iz Doma zdravlja, zajednički su ušli Zdravstvena ustanova “Dr Đorđe Bastić” i lokalna samouprava, a “Plavi krug” i Crveni krst stavili su na raspolaganje svoje kapacitete.

Jutros je novi punkt obišao predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, kako bi se uverio da prvog dana sve funkcioniše besprekorno, jer kako sam navodi, bio je lično vrlo zainteresovan da se centralna zdravstvena ustanova vrati poslu primarne zdravstvene zaštite Srbobranaca u punom kapacitetu. “Stvarno smo se potrudili da novi vakcinalni punkt bude adekvatno opremljen i uređen kako bi mogao da primi sve one građane koji žele da se vakcinišu. Veoma je važno da nastavimo sa vakcinacijom jer to je jedini način da dođemo do kolektivnog imuniteta i da konačno prevaziđemo situaciju u kojoj se nalazimo i počnemo da živimo normalno. Vakcinalni punkt u objetku ‘Plavog kruga’ važan je zbog toga što smo sada rasteretili Dom zdravlja i obezbedili da u delu u kom se do sada vršila vakcinacija, vrate usluge primarne zdravstvene zaštite koje smo morali zaustaviti, i u tom smislu sam zaista zadovoljan što smo pronašli način da sve rešimo u korist građana. Za ove potrebe smo iz opštinskog budžeta izdvojili sredstva za adaptaciju objekta i prilagođavanje ovog prostora novoj nameni. U kući su uređene i opremljene prostorije za pregled pacijenata, prostorije za vakcinaciju i obavezni odmor, zatim je izrađen prilaz objektu za osobe sa posebnim potrebama, dok je u dvorištu podignut šator.

Sve usluge pružaju lekari i medicinsko osoblje Doma zdravlja, koje je i do sad radilo na vakcinaciji, čime su zadovoljeni svi potrebni uslovi da se imunizacija nastavi bez ikakvih smetnji i prepreka. Pozivam građane da se vakcinišu. Važno je da shvatimo da je to jedini način da rešimo ovaj problem epidemije. Imamo mogućnost da biramo vakcinu, što je privilegija danas. Retko koja zemlja ima mogućnost da bira, mnogi se suočavaju sa nedostatkom bilo kojih vakcina, a mi svedočimo da zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije imamo dovoljan broj vakcina, čak pomažemo i zemljama u regionu. Pitanje je šta bi bilo da do toga nije došlo. Zato smatram da je naša obaveza da iskoristimo mogućnost koja nam je data, dođemo do kolektivnog imuniteta i što pre nastavimo sa normalnim životom”, rekao je prilikom posete Radivoj Debeljački.

Takođe podelio je sa nama i neke podatke koje se tiču epidemiološke situacije u samoj opštini. Do danas je u opštini Srbobran dato 5.600 doza vakcina, prvu dozu je primilo 3.200 građana, dok je njih 2.400 revakcinisano. Trenutno imamo 148 aktivnih slučajeva, što je broj koji se već duže vreme ne menja, a za stagnaciju je zaslužna upravo vakcinacija koja se sprovodi. Nažalost, potvrđeno je da je proteklih dana bilo nekoliko slučajeva gde su oboleli izgubili bitku, odnosno preminuli.

Apelu da se svi, koji to mogu, i vakcinišu, pridružio se dr Ilija Gazepov ispred srbobranske organizacije “Plavog kruga”. “Naši, slobodno može da se kaže, najbolji medicinski radnici Doma zdravlja su od sada ovde, visoko stručno su osposobljeni i spremni za sve izazove. Pozivamo sve građane, posebno hronične bolesnike, da dođu do ulice Sonje Marinković 18a i vakcinišu se. Poziv ide i mladima, neka se vakcinišu, a zatim zabavljaju. Tako ćemo se najbrže vratiti na sportske terene, na svadbe i veselja, u restorane, samo da vakcinacijom savladamo COVID 19”, kratak je bio u svom obraćanju dr Gazepov.

Crveni krst naše opštine prisutan je i na novom vakcinalnom punktu, gde aktivisti u crvenim prslucima pružaju pomoć građanima starije životne dobi u popunjavanju formulara pre vakcinacije. Ovo nije jedina akcija koja se sprovodi, najavljene su i druge za ovu nedelju, posete Osnovnim školama, ali i rad sa građanima, u cilju edukacije i informisanosti populacije o važnosti brige o zdravlju, čiji segment je i protivepidemiološka imunizacija.

Facebook Komentari