Danas slavimo POBEDU SLOBODE

09. maj 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Današnji datum, 9. maj, širom sveta obeležava se kao “Dan pobede” posvećen sećanju na trijumf slobodnog naroda nad najvećom pošasti ljudske istorije oličenoj u Drugom svetskom ratu. Ovaj datum je obeležen i u Srbobranu, gde je na Trgu slobode održana prigodna svečanost odavanja počasti žrtvama fašizma i nacizma, a ujedeno i slavljenju slobode.

Svečanost je otvorio kamerni sastav gradskog hora “Zora”, izvođenjem himne “Bože pravde”, a zatim su podno spomenika u parku položeni venci. Prvo su to učinili predstavnici lokalne samouprave, predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, predsednica Skupštine opštine, Milena Alargić, i zamenica predsednika opštine, Milica Zarić. Za njima su isto učinile delegacije: SUBNOR Srbobran, Udruženja “Hrabri borci 1991-1999” Srbobran, Udruženja ratnih vojnih invalida, Opštinskog odbora Srpske napredne stranke.

Prva se okupljenima na Trgu slobode obratila Stojanka Galić, predsednica SUBNOR Srbobran, koja je svoj govor otpočela rečima “Drugarice i drugovi…”, želeći tako da podseti na ljude koji su se suprotstavili fašistima u okupiranoj Jugoslaviji četrdesetih godina prošlog veka.

“Svake godine, pa i ove, svi rodoljubi i građani Evrope i sveta proslavljaju i obeležavaju 9. maj – ‘Dan pobede’, koji nas podseća na veličanstvenu pobedu antihitlerovske koalicije nad najvećim zlom u istoriji čovečanstva. 9. maj je i priznanje za borbu progresivnih snaga čijoj su pobedi građani Srbije dali nemerljiv doprinos. Drugi svetski rat bio je najsuroviji rat u istoriji ljudskog roda. U tom ratu život je izgubilo više od 55 miliona ljudi. Te žrtve niko nikada ne sme da zaboravi. Naši preci su, kao i uvek, i u tom vremenu bili na strani slobode, pravde i istine. Biti na toj strani ni tada, kao ni u bilo kom vremenu, nije bilo lako. Žrtve koje smo podneli su ogromne, tim žrtvama dužni smo slobodu koju danas imamo i zato im se danas najdublje klanjamo. Slobodarski Srbobran se ponosi svojom antifašističkom tradicijom, čuva i neguje sećanje na žrtve antifašističke borbe”, rekla je Stojanka Galić.

Jednako poštovanje prema istoriji svog naroda izrazio je i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, ali je uputio reči i onima koji bi danas da ožive nacističke ideje. “Na današnji dan 1945. godine završen je rat na tlu Evrope, kapitulacijom Nemačke. Sporazum o bezuslovnoj predaji potpisao je nemački feld maršal Kajtel, u ime Sovjetskog saveza maršal Žukov, a u ime zapadnih saveznika general Teder. Kao sećanje na ovaj važan istorijski događaj, današnji dan obeležava se kao ‘Dan pobede’. To na žalost nije značilo i kraj Drugog svetskog rata, koji će se tek nekoliko meseci kasnije, uz dodatne velike žrtve, završiti na dalekom istoku kapitulacijom Japana. Nakon gotovo 6 godina stradanja, u kome se našla 61 država, sa oko 110 miliona vojnika, svet je konačno mogao da odahne u miru, za koji je prema procenama, položeno između 50 i 80 miliona života, vojnika i civila.

Na žalost ni prostor tadašnje Jugoslavije nije bio pošteđen velikog stradanja. Uzimajući u obzir broj stanovnika, procentualno gledano, Srbi su jedan od naroda koji je podneo najveću žrtvu, zbog čega je danas naša obaveza da ih ne zaboravimo, da negujemo kulturu sećanja, kao opomenu da se tako nešto nikada više ne ponovi. Današnji dan ujedno je i ‘Dan Evrope’, podsećanje na prvi dokumenat koji je ujedinio evropske zemlje oko ideje mira, što je kasnije preraslo u ono što danas prepoznajemo kao Evropska unija. Iako je ideologija mira uspela da ujedini Evropu, svi smo svedoci da postoje oni koji zagovaraju fašističke ideje. Svojim nepromišljenim postupcima, nerazumevajući kolike su žrtve date, čine da se zlikovci veličaju i dželati opravdavaju. Sa ovog mesta jasno poručujemo da neofašizmu nema mesta u našem društvu. Uvek i na svakom mestu ćemo se boriti protiv takve ideologije, najveće nesreće koja je zadesila čovečanstvo”, rekao je između ostalog u svom obraćanju Radivoj Debeljački.

Nakon što je Debeljački svojim sugrađanima čestitao “Dan pobede” i “Dan Evrope”, završena je svečanost na Trgu slobode.

Facebook Komentari