Angelina vedrina prepoznaje se i na njenim slikama

26. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Prvo samostalno predstavljanje likovnih postignuća imala je večeras u Galeriji Doma kulture Angela Jović Zeremski, za čiju svečanost otvaranja izložbe je vladalo pristojno interesovanje publike u Srbobranu.

Dugo su lokalni ljubitelji umetnosti bili uskraćivani za društvena okupljanja na kojima se mogao pogledati bilo kakav izražajni opus nekog maštovitog stvaraoca, a pogotovo ne nekog domaćeg. Monotonu kovid svakodnevicu razbilo je dvadestetak ulja na platnu koja ne samo da su vedra svojim koloritom već na raspoloženje posmatrača pozitivno utiču i svojim jednostavnim, a opet živahnim kompozicijama i tematikom.

Izložbu pod nazivom “Laku noć dušo…” je otvorila, i umetnicu publici predstavila, direktorica srbobranske Ustanove kulture, Sonja Stojnović: “Mesec april je ono vreme u godini kada predstavljamo i afirmišemo mlade umetnike, a posebna nam je čast što je to večeras slikarka iz naše opštine koja je svoju prvu samostalnu izložbu odlučila da održi baš u našem Domu kulture.  Čestitam joj što je skupila hrabrosti, da posle nekoliko učešća na zajedničkim izložbama i kolonijama, po prvi put pred publiku stane sa isključivo svojim slikama”, rekla je direktorica Stojnić.

Par reči o Angelinom stvaralaštvu rekao je Ištvan Fusko, potpredsednik Srpskog Art Centra u Novom Sadu, kome je bilo drago što ima priliku da komentariše rad umetnice na njenoj prvoj izložbi.

“Angelu sam upozna pre nekih 10-12 godina, video sam neke njene radove, sretao sam je na kolonijama, ali do nedavno nisam previše obraćao pažnju i dublje analizirao njene slike. Pre desetak dana gledao sam njene radove u galeriji na internetu, a zatim je Angela kod mene kući donela svoje radove da ih pogledam. Nakon toga sam, bez problema, u jednom dahu napisao predgovor za ovu izložbu. Često umetnici na početku karijere zapadnu u ćorsokak, da bi to izbegli i napredovali toliko da njihova dela počnu da se prepoznaju i van sredine iz koje dolaze, treba da prepoznaju dobru nameru u svakoj kritici. Mislim da Angela nakon ovog koraka, samostalne izložbe, treba da krene na neka veća takmičenja, na smotre umetničkih dela pred širom publikom, samo tako napraviće novi iskorak, u nepoznato, koji će joj dati na kvalitetu i učiniće da postane prepoznatljiva gde god se pojavi.

Ono što sam zapazio na njenim slikama, je da ona svoju vedrinu i taj široki osmeh prenosi i na platna. Najbolji crtači na svetu su uglavnom arhitekte, oni svoje umetničke crteže i slike dovode do tolike perfekcije da ta dela postaju groteskna, meni čak nepodnošljiva. Hoću da kažem, da ne mora crtež biti savršen, mnogo je važnija ta energija koju prenosi, ta pozitivna reakcija i vesele boje koje imaju Angelina dela. Želim joj da nastavi da radi, da se usavršava, napreduje, jer ima šta da pokaže, mašte i inspiracije joj ne nedostaje. Ja ću joj pomoći da u drugim gradovima ostvari kontakte i da pokaže svoje slike i publici van naše opštine”, afirmativno je govorio gospodin Fusko.

Na posletku publici se obratila i sama umetnica: “Veliko hvala svima koji su večeras došli u Galeriju Doma kulture, što su došli da me podrže, što su uz mene. Mnogo mi to znači i nadam se da će uživati u mojim slikama. Zahvalna sam i Domu kulture što mi je omogućio da održim prvu samostalnu izložbu , takođe i gospodi Fusko i Kaćanski na lepim rečima i podršci. Još jednom hvala svima”, kratko i vrlo emotivno govorila je Angela Jović Zeremski.

Slike će u Galeriji moći da se pogledaju svakog radnog dana do 15. maja, te je ovo ujedno i poziv da to učine oni koji su propustili otvaranje izložbe.

Facebook Komentari