Najavljeni projekti opštine danas su i potpisani u Pokrajinskoj vladi

23. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Još jednom se iz Pokrajinske vlade predsednik opštine Srbobran vratio sa vrednim ugovorima koji treba da donesu korist lokalnoj zajednici i njenim građanima. Danas je premijer Vlade Vojvodine, Igor Mirović, uručio Radivoju Debeljačkom tri ugovora za finansiranje odobrenih projekata, ukupne vrednosti od skoro 43 miliona dinara.

Sa Pokrajinskim sekretarijatim za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo potpisana su dva ugovora, dok je signatura za treći stavljena u okviru Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, svi dobijeni u okviru Javnih konkursa.

Nešto više raspodeli sredstava, odnosno o nameni istih, rekao nam je nakon potpisivanja ugovora predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački: “Sva tri ugovora za nas su veoma značajna. Ugovorom sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, obezbedili smo 40 miliona dinara za izgradnju fabrike vode u Turiji. Izmenama u našem budžetu sklopili smo finansijsku konstrukciju za realizaciju ovog projekta i očekujem da za mesec ipo, ili dva meseca, započnemo javnu nabavku. Izgradnjom fabrike vode Turija će rešiti problem vodosnabdevanja i dobiti kvalitetniju vodu za piće. Drugim ugovorom sa ovim sekretarijatom dobili smo mogućnost da nastavimo komasaciju u Katastarskoj opštini Nadalj II. Od resornog sekretarijata dobili smo 1,8 miliona dinara, a približno istu sumu obezbediće naša lokalna samouprava. Treći ugovor potpisali smo sa Pokrajinskim sekretarijatom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i odnosi se na izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju i uređenje zgrade Narodne biblioteke Srbobran. Ova zgrada je pod zaštitom države i potrebno je da se sačuva, tako da se nadam da ćemo u narednom periodu pristupiti i njenoj rekonstrukciji. Preduslov je da sada izradimo projektno-tehničku dokumentaciju, za šta smo dobili milion dinara, a sami ćemo izdvojiti 400.000 dinara”, pojasnio je predsednik Debeljački.

On se zatim zahvalio sekretarima iz čijih resora su došli ugovori, a posebno predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću, što razume potrebe naše lokalne zajednice i podržava njen razvoj.

Predsednik Pokrajinske vlade rekao je sledeće: “Pokrećemo novi talas važnih poslova u Vojvodini. Ciljevi su obezbeđivanje sanitarno čiste vode za domaćinstva i industrijske zone, izgradnje kanalizacione mreže, uređenje atarskih puteva i otrestišta, kao i realizacija postupaka komasacije. Moramo mnogo više da radimo, pogotovo u onim lokalnim samoupravama u kojima nije rešeno pitanje snabdevanja pijaćom vodom. Nikada se više u ovoj oblasti nije radilo”, rekao je Igor Mirović pred brojnim predsednicima opština.

Pored opštine Srbobran ugovore je dobilo skoro 40 lokalnih samouprava, za sufinansiranje projekata u oblastima poljoprivrede, vodoprivrede i lokalnog razvoja, ukupne vrednosti veće od 773 miliona dinara. Samo sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobrio je 53 ugovora, za čiju realizaciju je odobreno 740 miliona dinara. Ostalih 33 miliona dinara obezbedio je sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a pored predsednika Vlade Vojvodine, svečanosti u Novom Sadu prisustvovala su oba resorna sekretara, Čedomir Božić i Aleksandar Sofić.

Facebook Komentari