Simbolično obeležen Dan planete zemlje

22. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Praznik koji je na međunarodnom nivou posvećen brizi o planeti koju nastanjujemo obeležen je i u Srbobranu sa par skromnih dešavanja. Lokalna samouprava učinila je to na vrlo simboličan način, sadnjom lepog zimzelenog drveta ispred ulaza u zgradu opštine.

Zamenica predsednika opštine Srbobran, Milica Zarić, član Opštinskog veća zadužen za oblasti ekologije, socijalne zaštite, unapređenja položaja penzionera i verske zajednice, dr Ilija Gazepov, kao i predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Nataša Zekić, i Kancelarije za mlade, Bojan Nikoličin, zajednički su posadili bor u parku i tako iskazali zainteresovanost lokalne samouprave, i zajednice uopšte, da se konkretnije bavi problemima ekologije.

Pomenuti predstavnici lokalne zajednice ujedinjeno su stali uz poruku: “Svako novo drvo znači novi život i čistiji vazduh, a ovo je samo početak akcija usmerenih ka zaštiti životne sredine”.

Kako su epidemiološke mere i dalje na snazi, Dan planete Zemlje je obeležen na malo skromniji način, ali to ne znači da ne postoji iskrena namera opštinskih vlasti da učini više po pitanju ekologije, pogotovo nakon što je usvojen rebalans budžeta koji garantuje velika ulaganja u ideju čistijeg Srbobrana, Turije i Nadalja. Najavljena je izgradnja kanalizacione mreže, prečistača otpadnih voda, fabrika vode u Turiji, spremanje dokumentacije za istu fabriku u Srbobranu, spajanje Krivaje i kanala DTD, pošumljavanje Rajčura, zamena grejnog kotla u OŠ “Petar Drapšin”…

Ovogodišnji 22. april obeležava se u svetu pod geslom „Akcija klime“, naglašavajući tako da bi sva briga čivečanstva trebala da sa usmeri na klimatske promene. S tim u vezi Cilj obeležavanja ovog dana jeste podizanje svesti ljudi o zagađenju životne sredine, kao i apel na širu javnost da promeni svoj odnos prema prirodi i prirodnim resursima.

Facebook Komentari