Dan planete najmlađi su obeležili u Domu kulture

22. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca

Srbobranska Ustanova kulture usmerila je pažnju povodom obeležavanja Dana planete Zemlje na najmlađe članove društva, odlučeno je da se iskoristi lepo vreme i za decu organizuje zabavan i edukativan program.

U prvom planu i ovog puta bile su radionice za izradu igračaka i upotrebnih predmeta, a pošto je u pitanju praznik koji u osnovi ima brigu o ekologiji, izrađivane su igračke koje za pogon koriste snagu vetra. vetrenjače i leteći zmajevi od papira. Radionice je pratila muzika namenjena najmlađima, a u izradu rukotvorina bile su uključene i mame, kao i zaposleni u Domu kulture.

Jedna od njih, direktorica Sonja Stojnović, i sama je pravila zmajeve, ali je i preuzela zadatak afirmacije svojih mladih gostiju, postavljajući im pitanja o ekologiji želeći da sazna kako na ovu temu gledaju oni koji će u decenijama ispred nas preuzeti brigu o životnoj sredini.

“Ustanova koju vodim obeležava Dan planete Zemlje u radu sa mališanima. Spremili smo im poseban program na temu ‘Akcija klime’, usled čega je i cilj današnjeg druženja, pored zabave, učenje o temi klime i promenama koje se dešavaju. Uključili smo u program Lazara Paroškog, koji je deci govorio o ovoj temi, o tome koliko ljudi svojim aktivnostima i nemarom štetno utiču na životnu sredinu i celu planetu. Potom smo otpočeli radionicu u kojoj smo svi pravili vetrenjačice i zmajeve, što je oduševilo mnoge učesnike, jer su po prvi put videli tako nešto, a još su ih i sami pravili. Pored toga spremili smo i kviz znanja u kom će učesnici pokazati šta su danas sve naučili o ekologiji i klimi. Najuspešniji mališani mogu se nadati raznovrsnim nagradama: globusi, bojanke, knjige i druge slične edukativne igračke, sve vezano za današnju temu”, otkrila nam je Sonja Stojnović.

Facebook Komentari