Rebalansom budžeta otvorene mogućnosti za veća ulaganja. Šta nas sve očekuje?

20. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Skupština opštine Srbobran danas je zasedala po mnogim pitanjima važnim za neometano funkcionisanje lokalne samouprave i zajednice uopšte, a najviše pažnje bilo je usmereno na prvi rebalans budžeta, kojim su predviđeni mnogi veliki projekti značajni za sve građane.

Tri sata je trajalo zasedanje, sve predložene tačke dnevnog reda su i usvojene, a ujedno je i odgovoreno na mnoga pitanja odbornika, koja verujemo zanimaju i većinu Srbobranaca. U jednom sažetom izlaganju predsednik opštine, Radivoj Debeljački, nam je otkrio koji su to sve projekti izvesni da će ove godine biti urađeni, ili bar započeti, pošto je za njihovo izvođenje obezbeđen novac.

“Nerado komentarišem projekte za koje nemam potvrdu da će biti i realizovani, zato sam danas govorio samo o onim koji se nalaze u rebalansu budžeta, jer to ujedno znači da smo za njih dobili potvrde, potpisali ugovore i da uskoro možemo videti da se oni i realizuju”, započeo je izjavu predsednik Debeljački, a zatim nastavio izlaganje o svakom projektu ponaosob.

“Rebalans je bio potreban jer smo od početka godine obezbedili oko 100 miliona dinara za finansiranje projekata sa viših nivoa vlasti. Ja bih tu izdvojio nekoliko ključnih, kao što je rekonstrukcija Zadružnog doma, odnosno novog Doma kulture u Srbobranu, gde je Pokrajinska vlada opredelila 40 miliona dinara za prvu fazu rekonstrukcije i dogradnju objekta. To će omogućiti da zgrada postane kompletna celina u koju ćemo smestiti različite kulturno-umetničke sadržaje. Najzad ćemo imati prostor koji će potpuno odgovarati potrebama naših mnogobrojnih i poznatih manifestacija, kulturno-umetničkih društava, drugih izvođača i dešavanja. 

Drugi izuzetno važan projekat je fabrika vode u Turiji, za šta je 40 miliona dinara obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Time će se građanima Turije obezbediti kvalitetnija voda za piće, a nastavljamo i sa rekonstrukcijom vodovodne mreže. U nekom narednom periodu možemo da očekujemo da se uradi projektno tehnička dokumentacija za rekonstrukciju vodovodne mreže i izgradnju fabrike vode u Srbobranu. 

Ono što takođe želim da izdvojim je javno-privatno partnerstvo za rekonstrukciju, sanaciju i rehabilitaciju puteva u Turiji i Nadalju. Za par meseci, nakon raspisivanja Javne nabavke i odabira izvođača, započećemo rekonstrukciju više od 25 ulica, nekoliko lokacija sa parking mestima, a najvažnije je da ćemo konačno asfaltirati delove nadaljskih ulica koje nikada i nisu bile asfaltirane. U Turiji takvih ulica nema, ali svakako da u oba naseljena mesta postoje ulice kojima je potrebna detaljna sanacija, dok će se za ostale ulice omogućiti održavanje. Ovom projektu se posebno radujem jer će nakon njegove realizacije čak 70 odsto ulica u Turiji i Nadalju biti rekonstruisano.

Nismo ušli u  javno-privatno partnerstvo za rekonstrukciju ulica u Srbobranu, ali to ne znači da nećemo u budućnosti. U narednih desetak dana se kreće sa saniranjem udarnih rupa i nekih kritičnih tačaka. Znači sa tim radovima se kreće, ali ne i sa potpunom rekonstrukcijom kao što je to slučaj u Turiji i Nadalju. Razlog za to je jedan drugi projekat za koji smo konkurisali kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, dobili smo načelnu saglasnost i nadamo se da ćemo u ovoj godini dobiti prva sredstva za otpočinjanje projekta, a to je izgradnja kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda. Nema smisla da rekonstruišemo ulice, a da ih zatim sečemo kanalizacionom mrežom. Mislim da trebamo prvo da izgradimo kanalizaciju pa da zatim obnovimo ulice, to ima više smisla i sigurno je ekonomski odgovornije ponašanje”, rekao nam je Debeljački, ujedno ističući da sve nabrojano nisu puka obećanja nego vrlo izvesni projekti koji nas očekuju. Naravno to su samo oni najveći projekti, a očekuju nas i brojni drugi.

Obezbeđena su sredstva za projektno tehničku dokumentaciju za kružni tok ispred katoličke crkve u Srbobranu, zatim je rebalansom obuhvaćen i krovni dokument razvoja opštine koji će obuhvatiti sve projekte razvoja u bliskoj budućnosti koji treba da obezbede bolje uslove života građana. Debeljački je spomenuo i da je izmenama u naftnoj renti omogućeno da se više novca uloži u atarske puteve, više od 38 miliona dinara otići će na njihovu rekonstrukciju, uz još 10 miliona dinara koji su određeni za sanaciju i uređenje kanalske mreže na teritoriji opštine Srbobran. Najave koje sigurno raduju ratare.

Tu nije kraj nabrajanju projekata koji su spremni da se realizuju, naime očekuje nas izgradnja potpuno novog puta u industrijskoj zoni, za šta je opredeljeno 6 miliona dinara iz budžeta. Realizacija je već počela, pošto je napravljen sporazum sa kompanijom Reahem. Oni obavljaju pripremne radove za izgradnju tog puta, koji je i njima od koristi jer vodi direktno do prečistača otpadnih voda, koji su oni kupili, i koji će sprečiti da dolazi do novih ekoloških incidenata. Za završetak izgradnje pomenutog puta je izdvojeno oko 25 miliona dinara, što finansira Ministarstvo privrede, odnosno Vlada Republike Srbije.

Kad je u pitanju ekologija, još par projekta je važno pomenuti. Najveći takav projekat je spajanja kanala Dunav Tisa Dunav i reke Krivaje, čime će se obezbediti da Krivaja ne ostaje bez vode u letnjem periodu, da se sačuva flora i fauna reke, a takođe to će omogućiti dodatno navodnjavanje u poljoprivredi. Naravno tu je i sanacija grejnog kotla u turijskoj Osnovnoj školi, odnosno ugradnja novog gasnog, koji je rentabilniji i manje zagađuje životnu sredinu. Za kraj, ali ne i najmanje važno, je pošumljavanje srbobranskog Rajčura, za šta je već napravljen dogovor sa Šumarskim fakultetom u Beogradu, što treba značajno da popravi zeleni fond opštine Srbobran.

Facebook Komentari