Pokrajina finansijski podržala plan razvoja Srbobrana

16. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Na svečanoj ceremoniji, održanoj u zgradi Vlade Vojvodine u Novom Sadu, danas su predstavnicima tridesetak opština uručeni ugovori kojima se odobravaju sredstva za sufinansiranje izrade planova razvoja jedinica lokalne samouprave, među kojima je prepoznata i Opština Srbobran.

Sekretar Pokrajinske vlade za resor regionalnog razvoja i međuregionalne saradnje, Aleksandar Sofić, lično je uručio ugovore predsednicima opština, poručivši da će se u razvoj opština ulagati još više, i to ne samo direltno ulaganjem novca, već i indirektno, olakšavanjem administrativnih procedura, smanjenjem papirologije uopšte i uvođenjem potpune digitalizacije. “Danas uručujemo ugovore ukupne vrednosti od 34 miliona dinara. Važno je naglasiti da su planovi razvoja hijerarhijski najviši dokumenti razvojnog planiranja, koji na lokalnom nivou sadrže dugoročne planske projekcije za period od najmanje sedam godina. U procesu njihove izrade moraju se uzeti u obzir i stručno obraditi svi ključni aspekti društveno ekonomske i razvojne politike, uz optimalno korišćenje budžetskih sredstava u cilju obezbeđenja održivog rasta i razvoja”, istakao je sekretar Sofić.

Aktivnosti na projektima lokalnih samouprava kojima su bespovratna sredstva odobrena, odnose se na izradu i realizaciju planova razvoja, odnosno osnovnog strateškog dokumenta kojim treba da se definišu prioritetni ciljevi za razvoj lokalnih samouprava.

Ugovor je u ime opštine Srbobran, vredan milion dinara, primio i potpisao njen predsednik, Radivoj Debeljački, koji se među prvim obratio i novinarima, koji su u velikom broju pratili dešavanje u zgradi Banovine. “Opština Srbobran je na konkursu Pokrajinskog sekretarijata dobila milion dinara za izradu Plana razvoja, suštinski veoma važnog dokumenata koji je predviđen da zameni dosadašnju strategiju lokalnog razvoja. Važno je istaći da je sekretarijat prepoznao potrebu koju ima lokalna samouprava i uz naše učešće od 176.000 dinara, obezbeđen je kompletan iznos da bi se ovaj dokument sačinio i usvojio na lokalnoj skupštini. Ovaj dokument treba da obuhvati kompletan plan razvoja opštine Srbobran, dakle ono što je do sada radila Strategija lokalnog ekonomskog razvoja, i obuhvatiće sve projekte koji su neophodni za bolji život građana”, rekao je ovom prilikom predsednik Debeljački.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Radivoj Paroški, koji je i lično čestitao predsedniku Opštine Srbobran na odobrenim sredstvima.

Facebook Komentari