Radovanović: Veliko hvala davaocima. Svaka kap krvi život znači!

10. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Još jedna uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi sprovedena je juče u Srbobranu, odazvalo se pedesetak građana, od kojih je najveći broj i donirao preko potrebne jedinice krvi.

Akcijom koja je sprovedena u prepodnevnim satima, u sali Malog pozorišta, zadovoljni su u srbobranskom Crvenom krstu, što je kratko potvrdio i sam sekretar lokalne organizacije, Goran Radovanović. “Zahvaljujem se u ime Crvenog krsta svim davaocima krvi koji su se odazvali na naš poziv. Važno je napomenuti da svaka donirana kap krvi život znači. Takođe moram pohvaliti mlade volontere i istovremeno pozivam i druge da se uključe u rad Crvenog krsta u Srbobranu”, rekao je ovom prilikom sekretar ove organizacije, najavljujući da će već 16. aprila ista akcija biti sprovedena u Nadalju.

Neda Kocić, iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, bila je na čelu ekipe koja je u Srbobranu sprovodila akciju dorovoljnog davanja krvi. “Još jedna uspešna akcija u Srbobranu je za nama. Realizovali smo je u skladu sa trenitnim epidemiološkim merama, i dalje su obavezne maske, fizička distanca, dezinfekcija ruku, kao i beskontaktno merenje telesne temperature. Došlo je pedesetak davaoca krvi, tako da smo zadovoljni odzivom i akcijom uopšte, a sa sobom nosimo 40 jedinica krvi u Novi Sad. U Srbobranu su uvek odlične akcije, organizatori su se potrudili da sve bude u najboljem redu, posebno pohvaljujemo davaoce koji su danas po prvi put dali krvi, njih čak 10. Nadam se da će i u buduće nastaviti da dolaze jer je krv preko potrebna, pogotovo u vreme epidemije”, rekla je Neda Kocić.

Ono što smo saznali od lekara , a važno je da to znaju sami davaoci krvi, jeste da ukoliko je osoba preležala koronu treba da napravi pauzu od mesec dana da bi došla u poziciju da donira svoju dragocenu tečnost. To se tiče onih osoba koje su bolest preležali sa lakim simptomima ili asimptomatski, dok kod pacijenata koji su imali upalu pluća ili teže simptome, potrebna pauza treba da bude tri meseca. Takođe, nakon vakcinacije, ukoliko se prima Sputnjik V ili Astra Zeneka, treba da se napravi pauza od dve nedelje od druge primljene doze, dok kod Fajzerove i Sinofarm vakcina ta pauza nije potrebna.

 

Facebook Komentari