Prvi put je Dan Roma obeležen svečanim podizanjem zastave

08. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

U multikulturalnoj sredini, kakva je Srbobran, mora se voditi računa o kulturnim posebnostima svih naroda koji je čine. Sa tim u vezi danas je, na Međunarodni dan Roma 8. april, ustanovljena nova tradicija podizanja romske zastave, čime se ističe stav da su i manjinski narodi ravnopravni činbenici lokalne zajednice.

Zastavu su na Trgu slobode, na centralni jarbol pored spomenika, zajednički podigli predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, i Albert Lakatoš, predstavnik romske zajednice u Srbobranu. Kako je ovo prvi put da se održava ceremonija ovog tipa na Međunarodni dan Roma, obojica su se obratili novinarima.

“Na simboličan način smo obeležili Svetski dan Roma, na inicijativu Kancelarije za inkluziju Roma, podizanjem zastave na Trgu slobode. Ono što je najvažnije jeste da razgovaramo na temu problema sa kojima se susreće romska zajednica u našoj opštini. Lokalna samouprava je i u ovoj godini planirala da usvoji novi akcioni plan za Rome, koji će obuhvatiti sva ona pitanja koja su zaista važna za ovu zajednicu. Ono što bih izdvojio iz akcionog plana, je da smo kroz njega uspeli da obezbedimo besplatan školski pribor za decu romske nacionalnosti , da obezbedimo besplatan prevoz za sve srednjoškolce iz romske zajednice, besplatnu užinu u vrtićima i školama, a takođe smo kroz razne druge aktivnosti se trudili da pomognemo, što ćemo se truditi da nastavimo i u buduće. Koristim ovaj dan da celoj romskoj zajednici na teritoriji opštine Srbobran, naravno i na teritoriji Republike Srbije, čestitam njihov dan”, reči su koje je povodom praznika uputio predsednik Debeljački.

Kratko se, nakon podizanja zastave Roma, obratio novinarima i Albert Lakatoš: “Veoma mi je drago što po prvi put na ovaj način obeležavamo Međunarodni dan Roma u našem Srbobranu. Lepo je videti da se u centru mesta vijori romska zastava i drago mi je što sam je baš ja podigao. Zahvalan sam Kancelariji za inkluziju Roma, opštini Srbobran i predsedniku Debeljačkom, sa kojim imamo dobru komunikaciju i veliko razumevaje za probleme naše zajednice”.

Povodom Svetskog dana Roma, Dom kulture u Srbobranu je snimio prigodan muzičko scenski program koji na najlepši način predstavlja kulturu ovog naroda, te se tim povodom obratila i direktorica pomenute Ustanove, Sonja Stojnović. “Ustanova koju vodim već duži niz godina podržava romsku kulturu održavanjem čestih manifestacija i programa, a ove godine smo se po prvi put priključili akciji prigodnim programom u Galeriji Doma kulture, koji je profesionalno snimljen i svako ga može pronaći na zvaničnoj internet stranici Ustanove za kulturu, i uživati u njemu. Na ovaj način još jednom skrećemo pažnju na prisutnost romske nacionalne zajednice, koja se ističe svojom kulturnom posebnošću, ali isto tako ima i svoje probleme koje zajednički možemo da rešimo”, pojasnila je Sonja Stojnović.

Ceremoniji podizanja zastave prisustvovala je i zamenica predsednika opštine, Milica Zarić.

U nastavku pogledajte video nastao u Domu kulture povodom Svetskog dana Roma:

Facebook Komentari